אם גם אתם מגדלים חתול, דבר אחד אנחנו יודעים בוודאות – חתול הוא חיה טריטוריאלית. כשמביאים חתול חדש הביתה, החתול הוותיק עלול לנשוף או לתקוף את החתול החדש, או אתכם, מתוך הרצון להגן על עצמו מפני מי שפלש לטריטוריה שלו. אז אם אתם מתכננים לאמץ חתול חדש ויש לכם כבר חתול בבית, עקבו אחר ההמלצות שלי כאן, כדי שתעשו את החיבור ביניהם טוב יותר ונח יותר לכולכם. ההתייחסות שלנו לחיבור בין חתולים, צריכה לצאת מתוך ההנחה, שמדובר בצייד בודד שלא משתף אחרים בפעולת הצייד שלו, יחד עם זה, שומר על היכולת שלו להתחלק בטרף ולהימנע מקונפליקטים עד כמה שאפשר, כל זמן שהסביבה מספקת את כל צרכיו.
לפני הכל – התאמה:
קבלו כמה שיותר מידע על החתול, תכונות הגזע אם בחרתם גזעי, האופי וההתנהגות שלו ותבחנו האם יש תאום ציפיות ביניכם. ראיתי המון מקרים שבהם היתה ציפייה לאופי והתנהגות כמו של החתול הקודם או כמו של החתול של השכנים… התאמה היא מילת המפתח.
אחרי שעברתם את שלב הבחירה הנכונה של החתול עבורכם, נעבור לשלב השני: ארגון סביבת המחיה לקראת החתול הנוסף.
לפני שהחתול החדש מגיע הביתה, ארגנו סביבת מחיה מתאימה לשני חתולים. כלומר, שניים מכל דבר:
- צלחת אוכל
- מים
- ארגז
- מקומות טיפוס גבוהים ותצפית מעניינת
- משחקים
- פעילות אינטראקטיבית ועוד
מה עושים ביום הראשון שבו הבאתם את החתול הביתה:
- כנסו עם החתול לחדר שקט ופתחו שם את דלת כלוב הנשיאה.
- ודאו שבחדר הזה יהיו כלי אוכל, מים וארגז צרכים ותנו לו להחליט מתי לצאת מהכלוב, מבלי להאיץ בו.
- בכל מקרה שבו איתו בחדר.
- אם הוא יצא והסתתר בארון או מתחת למיטה, זה בסדר, תנו לו את הזמן להתרגל אליכם ולריחות החדשים שהוא נחשף אליהם בפעם הראשונה.
- אפשרו לחתול להחליט אם לצאת מהחדר בהנחה שארגנתם את סביבת המחיה לפי ההנחיות שלי מראש.
מה לעשות עם החתול הוותיק בבית:
- תחזיקו חטיפים לחתולים ביד ובכל הזדמנות שהחתול הוותיק נינוח (חשוב מאוד שתכירו את שפת הגוף שלו, הוא הרי מדבר מקצה הזנב ועד קצה השפם) תנו לו חטיף טעים במיוחד, כדי להתחיל לייצר התניה חיובית לתוספת החדשה בבית.
- תהיו מאוד ערניים, דברו איתו ברוגע ותנו חיזוקים חיוביים, כמו חטיף טעים במיוחד.
- אם החתול הוותיק רוצה לאכול מכלי האוכל שהנחתם עבור החדש, או לעשות צרכים בארגז שלו, אפשרו לו.
מבחינתו, מישהו חדש נכנס לטריטוריה שלו, זה מלחיץ ולא בהכרח רצוי, לכן אם תתנו לו להיות בשליטה, תהיו רגועים אבל ערניים וזהירים, כך גם הוא יהיה ברב המקרים.
בשבועות הקרובים המשיכו לחזק את שני החתולים על התנהגות חיובית שתרצו לשמר ולפתח, כך למשל, כאשר החתול הוותיק, שוכב או יושב רגוע בסלון, תנו לו חיזוק בצורת חטיף.
אם החתול עבר ליד החתול השני ונשאר רגוע, תנו חטיף. אם הוא נכנס לחדר שבו נמצא חתול אחר, רחרח ונשאר רגוע, תנו חטיף וכך הלאה, לפחות בשבועיים שלושה הראשונים.
תמצאו כמה שיותר מצבים כאלה במהלך היום, שתוכלו לחזק אותם, כדי שיבינו שההתנהגות הזו משתלמת להם.
אם אחד החתולים או שניהם, מגיבים בחרדה גדולה או ברצון לתקוף, צריך לקבל עזרה מקצועית כמה שיותר מהר.
חשוב שאחרי שבועיים שלושה של תפעול נכון, תעשו מין סיכום ביניים, תבחנו את המצב טוב ותבינו, אם החתול הוותיק יהיה מרוצה מהרכש החדש, או שהוא יאלץ לחיות בפחד וסטרס וההיפך. אנחנו הרי רוצים לעשות טוב ולא לגרום לאף אחד מהם לחיות את חייו בחרדה. חרדה בסופו של דבר עלולה לפגוע בהם גם בריאותית.
הגישה שאומרת שצריך מיד להפריד חתולים בחדרים שונים היא מאוד בעייתית ברב המקרים, גם אם מחליפים ריחות וכו'. הם הרי יודעים שיש מישהו מעבר לדלת, אבל אין להם שום אפשרות לבדוק מי זה ולמה הוא לא יכול להיכנס עכשיו לחדר, שהיה הטריטוריה שלו עד לפני רגע. במצב הזה ברב המקרים כאשר כן תפתחו את הדלת, תאלצו להתמודד עם תוקפנות מסוכנת הרבה יותר.
לסיכום, חשוב מאוד לקראת האימוץ והצירוף של החתול החדש, לקבל הנחיות מותאמות אישית לכם, לחתולים ולבית שבו אתם חיים, אולי אפילו תעזרו באיש מקצוע בבחירת החתול החדש, כדי למנוע או לצמצם אפשרות להתפתחות בעיות ולמצב שבו החתולים לא מסתדרים.
חתולים שמסתדרים ביניהם, ישחקו יחד, יעסיקו זה את זה וייהנו מאוד.
אורלי זכאי
יועצת התנהגות חתולים