מאת ד"ר דיויד רוזנבלט וטרינר
על פי החוק במדינת ישראל, כל מוצר מזון לחתולים חייב להיות מסומן בתווית בעברית הכוללת מידע חיוני על אודות המזון. אבל למי יש כוח לפצח טבלאות ולהילחם באותיות הקטנות?
הנה כמה עקרונות פשוטים שיאפשרו לך להבין מה מופיע על גבי האריזה ואיך לבחור באמצעותם את המוצר המתאים ביותר לחתול שלך.
כל מוצר מזון לבעלי חיים חייב לשאת תווית!
התווית שעל גבי כל אריזה מחולקת למידע הנדרש על פי דין וממסרים נוספים שהיצרן רצה למסור שאינם חלק מהמידע המחייב.
- מידע מחויב על פי חוק:
- שם המוצר
- סוג המוצר
- הוראות שימוש
- תכולה תזונתית
- משקל, תנאי אחסון
- תאריך תפוגה
- מידע על היצרן והמשווק
- מידע שהיצרן מוסיף מרצונו יכול לכלול מסרים המתייחסים לטעם, ליתרונות התזונתיים, מידע על מוצרים נוספים בסדרה ועוד ועוד. כל המידע, בין אם המחויב ובין אם הוולונטרי, בין אם בכיתוב ובין אם בתמונה, חייב לעמוד בשלושה תנאים מחייבים:
א) שכולו יהיה נכון. ב) ניתן להוכחה ג) שלא תהיה בו הטעיה.
ציון סוג המזון
שלושה פרמטרים קובעים את סוג המזון:
- לאיזה בעלי חיים הוא מיועד
חשוב לדעת שאם לא כתוב בפירוש שמדובר במזון לחתולים, אז לא מומלץ לתת אותו לחתול. בנוסף, אם המזון מיועד לקבוצה מסוימת של חתולים כגון גורים, זקנים, חתולים שלא יוצאים מהבית וכו', הדבר יצוין בסוג המזון. - מידת הרטיבות של המזון
מזון לחיות מחמד יכול להיות יבש, לח או רטוב (שימורים). - האם זה מזון מלא או משלים
מזון מלא לחתולים מכיל את כל מה שהחתול צריך ולא צריך להוסיף לו דבר למעט מים. לעומת זאת, מזון משלים נועד למתן בין הארוחות בכמות מוגבלת כחטיף או כהעשרה. אסור לתת לחתול מזון משלים בלבד. סוגי מזון לדוגמה: "מזון מלא יבש לחתולים בוגרים", "שימורי מזון משלים לחתולים", "חטיף לח משלים לחתולים זקנים" וכו'.
פירוט רכיבי המזון
רשימת הרכיבים מפרטת את רכיבי המזון בסדר יורד מבחינת כמות הרכיב, כך שהרכיב המופיע בכמות הגדולה ביותר במתכן יהיה הרכיב הראשון והמרכיב המופיע בכמות הקטנה ביותר יהיה האחרון. מותר למשווק לרכז מספר רכיבים מאותה משפחה יחד ולרשום אותם כרכיב אחד, לדוגמה "דגנים","בשר ומוצרי בשר","ויטמינים ומינרלים","שמנים ושומנים" ועוד. בנוסף, כדאי לשים לב שהכמות הקובעת את מיקומו של הרכיב ביחס לרכיבים אחרים נקבעת לפי המשקל היחסי של הרכיב כפי שהוא מוסף למתכון.
במזון יבש, כשמדובר ברכיבים מהחי, היצרן יכול להשתמש ברכיב "טרי" או ברכיב "מיובש" (המכונה לעתים "קמח"). ברכיב הטרי יש בערך פי 8 מים בהשוואה לאותו רכיב בצורתו המיובשת.
אם קורא התווית מתרגש מהעובדה שמרכיב מהחי נמצא במקום גבוה ברשימה, אפשר להירגע: סביר להניח שלו היו מייבשים אותו לפני הוספתו מקומו היה יורד באופן משמעותי.

ציון התכולה התזונתית
היצרן חייב לציין על האריזה, באחוזים, את תכולת החלבון, השומן, האפר והתאית. במזון רטוב צריך גם לציין את אחוז הרטיבות. יש הנוהגים להוסיף גם את הסידן, הזרחן, המגנזיום, המלח, האנרגיה ועוד. יש אנשים שנבהלים שיש במזון "אפר".
אל חשש! המילה "אפר" המתייחסת למינרלים שיש במזון. קוראים לזה אפר כי הכמות מחושבת במעבדה על ידי שריפה של המוצר.
הוראות האכלה
חשוב לקרוא היטב את ההוראות ולפעול על פיהן. לעתים חלק זה בתווית מכיל אזהרות ומגבלות. לעומת זאת, אפשר להיות פחות ממושמעים כשמדובר בכמות המזון המומלצת ביממה. נתון זה הוא ממוצע ויכול להשתנות באופן משמעותי בין חתול לחתול. אפשר להתחיל לתת לפי הכמות המומלצת, אך יש לעקוב אחר מצבו הגופני של החתול לתקן את הכמות בהתאם.
חשוב לזכור! קחו את המשקפיים כשאתם יוצאים לקניות!
קנייה מושכלת מיצרן וממשווק מוכרים והמידע שעל המוצרים יאפשרו לחתול שלכם להיות בריא יותר וליהנות יותר.
בואו להתנסות במתכון החדש והמשופר של לה קט! לקבלת קופון התנסות היכנסו>>