נתחיל מהסוף – כן, חתולים מזהים את השם שלהם, כל מי שמגדל חתול יודע אבל בואו תקראו כמה נתונים מעניינים מתוך מחקרים ותצפיות שנעשו בעולם. במחקר שנעשה ביפן, יותר נכון, תצפית על התנהגות חתולים בבית שלהם, רצו לבדוק אם החתול מגיב לשם שלו כשהבעלים קורא לו. במחקר הזה הקליטו את מי שחי עם החתול אומר ארבע מילים שונות כשאחת מהן היא השם של החתול והקליטו אותו דבר רק שאדם זר אומר. שלוש המילים הראשונות היו דומות לשם של החתול והמילה הרביעית היתה השם האמתי שלו. כשהשמיעו לחתול את המילים תיעדו את התגובות של החתולים.
בסופו של דבר, חלק גדול מהחתולים הגיבו ברגע ששמעו סאונד. חלק מהם איבדו ענין במילה השלישית עד ששמעו את השם שלהם ואז הם הגיבו בצורות שונות, כמו למשל כשכשו בזנב, הזיזו אוזניים, סובבו את הראש או השמיעו קול. החוקרת מצאה שהחתולים מגיבים לשם שלהם גם כשהבעלים קורא להם וגם כשאדם אחר. כלומר הם מזהים את השם שלהם בכל מקרה.
איך החתול שלנו לומד את השם שלו
חתולים לומדים לזהות את השם שלהם לפי הדרך שבה מי שחי איתם מדבר אליהם. זה יכול להיות יחד עם שפת הגוף, טון מסוים ומבט בעיניים וכל הדרכים האלה חשובות בתהליך הלמידה.
לימוד מצריך סבלנות וחזרתיות כי חתולים לומדים מניסיון וכדי שתקבלו תגובה כמו למשל שהחתול יבוא אליכם כשאתם קוראים לו, צריך לחזור על הלימוד כל יום, יום אחרי יום וחשוב שהחתול ייהנה מהלימוד.
חתולים מזהים גם מילים אחרות חוץ מהשם שלהם וגם אלה מילים שאנחנו חוזרים עליהם שוב ושוב ויש תנאים ללמידה טובה ומהירה, בין היתר חשוב מאוד מאוד שהחתול ייהנה מתקשורת אתכם ולא יפחד או יירתע כדי שחוץ מלהבין מה אמרת, הוא גם ישתף אתכם פעולה אם למשל תרצו שהוא ירד מהשולחן או יבוא אליכם.
חתולים משתמשים בצלילים ספציפיים כדי לדבר אתנו. ההנחה היא שחתולים משתמשים בכ – 100 צלילים שונים שהם פיתחו עם השנים כדי לדבר אתנו כך שנבין יותר טוב מה הם מנסים להגיד כי אנחנו הרי לא ממש מדברים שפת גוף. לא כל החתולים יגיבו לשם שלהם כשתקראו להם כיון שלפעמים הם יחשבו שזה לא מספיק חשוב כרגע, לעומת זאת יגיבו בזינוק כשתפתחו את המקרר או קופסת שימורים. כלומר כשהם מזהים משהו שמשתלם להם הם ישתפו אתנו פעולה. אני בטוחה שחלק גדול מכם מתחבר לזה מניסיון אישי. זו לגמרי תזכורת יומיומית שלהם שאומרת בגדול, תזכרו שאנחנו ציידים, טורפים, גם אם אנחנו חיים בדירה שלכם.
לסיכום, תזכרו כמה פרמטרים חשובים מתוך תהליך למידה עם החתול שלכם:
1. מערכת היחסים אתכם צריכה להיות טובה וחיובית כשי שהחתול ירצה בכלל לשתף פעולה
2. זה צריך להשתלם לחתול אז תכניסו לתקשורת איתו חטיפים בריאים
3. חזרתיות. תחזרו על המילה כל יום עם חטיף
4. תלמדו את שפת הגוף שלו כמו שהוא לומד את השפה שלנו כך הוא ירגיש בטוח ורגוע יותר כי אתם מבינים אותו טוב יותר.
תתחילו לתרגל וליהנות עם החתול שלכם
אורלי זכאי | CAT GURU
יועצת התנהגות חתולים