בשעה טובה עתיד להצטרף למשפחה תינוק חדש. מה עושים כדי להכין את "האח הבוגר" לקראת הצעיר?
לפניכם 10 כללים שכדאי מאוד ליישם כדי ליצור סביבה נוחה ובטוחה בביתכם לכלב ותינוק חדש:
1. הכלב שלכם חייב להיות צייתן.
זה נכון עבור כל כלב, אך חיוני לכלב שעתיד לחיות עם תינוק בבית. אם הכלב עדיין לא מציית לפקודות בסיס כגון "בוא", "עצור", "שב", "רגלי", "ארצה", "הישאר" וכו', יש לדאוג לאילוף בסיסי עוד בשלבי ההיריון הראשונים ואף קודם.
2. הרגילו אותו לחברת תינוקות וילדים
יש להרגיל את הכלב לתינוקות וילדים מוקדם ככל האפשר, הרבה לפני שהוא יפגוש את "אחיו" החדש. השתמשו בתינוקות של חברים וקרובי משפחה כדי ליצור כמה שיותר מפגשי כלב ותינוק בסביבות מגוונות: בבית, בחצר, ברכב, בגינה, בגן השעשועים וכו'.
3. הרגילו אותו לנגיעות ולמשיכות
יש להרגיל את הכלב מבעוד מועד לכך שיש מצב שייגעו בו במקומות לא צפויים. דאגו להציק לכלב מדי פעם על ידי נגיעה בין כפות הרגליים, באזור הבטן, בכל חלקי הזנב, בפה, באף, באוזניים, בעיניים. מטרת הטרדה זו היא למנוע מהכלב להגיב באופן מפתיע בפעם הראשונה שתוקעים לו אצבע באוזן וכיוצא באלה. אל תהססו להציק גם בזמן שהכלב אוכל. חשוב כל העת לשבח את הכלב ולהרגיע אותו כדי שיקשור את ההצקות המוזרות האלה לחוויות נעימות.
4. מתכננים שינוי? ערכו אותו הרבה בטרם התינוק מגיע הביתה
אם מחליטים "לשנות סדרי עולם" (אין צורך, אבל מותר) לקראת הכנסת התינוק, כגון להוציא את הכלב מהבית, להגביל אותו לאזורים מסוימים בבית, לאסור עליו לעלות לספה, לאסור עליו גישה לחדר התינוקות… יש לעשות זאת הרבה לפני הגעת התינוק כדי שהכלב לא יקשר בין התינוק לשינוי.
5. הציגו בפניו את חדר התינוק החדש
אם אין כוונה לאסור את כניסת הכלב לחדר התינוק החדש (וכאמור, אין סיבה לאסור) בזמן הכנת החדר יש להרגיל אותו להיכנס ולהרגיש בו בנוח.
6. הביאו לו משהו נעים לרחרח לצורך היכרות מוקדמת
לאחר הלידה ולקראת הגעת היולדת והתינוק הביתה, כדאי להביא שמיכה או בגד הנושא את ריח התינוק ואת ריח היולדת מבית החולים כפרומו להגעת התינוק. תנו לכלב להריח את החפץ תוך כדי מתן פינוקים וחיזוקים. אסור לתת לו לשחק עם החפץ.
7. הכנסו לבית עם התינוק כמו תמיד
בעת הכניסה לבית עם התינוק החדש השתדלו לקבל את פני הכלב באופן אליו הוא התרגל. טוב אם אבא יכניס את התינוק לבית בזמן שאמא מקבלת את פני הכלב שבינתיים דואג ומתגעגע.
8. אפשרו לכלבכם להתעניין ולהתקרב לתינוק תוך ריסון ובקרה
יש לאפשר לכלב לגשת לתינוק החדש באופן מבוקר. כלב בריא לא יעביר מחלות לתינוק ואין סיבה למנוע מגע ביניהם. במהלך ההיכרות הראשונה הסבירו לכלב בקול מרגיע מה קורה, לטפו ופנקו אותו כדי ליצור חוויה כמה שיותר חיובית עבורו. אין לאפשר לו לנבוח על התינוק, לגפף אותו עם כפות הרגליים, לדחוף את החוטם חזק מדי ובוודאי לא לאפשר נגיסות אהבה. לגבי ליקוקים, זה עניין אישי וכל אחד יחליט מה מתאים לו. אשתי ואני לא מנענו מהכלבים שלנו ללקק את התינוקות שלנו בזמנו, אבל יש אנשים שנרתעים מכך. בכל מקרה בו הכלב מתחיל להפגין את אחת ההתנהגויות הלא רצויות הנ"ל, יש להפסיק לשבח אותו ולהרחיק אותו בעדינות מהזירה. אין לצעוק עליו, לגעור בו או להעניש אותו בכל דרך שהיא.
9. שימו לב להתנהגות תוקפנית או חריגה
אם הכלב מפגין בעקביות התנהגויות לא רצויות ובמיוחד סימני תוקפנות, יש להתייעץ עם מאלף או מומחה להתנהגות.
10. אל תשאירו אותם לבד
תהיה רמת הביטחון שלכם בכלבכם אשר תהיה, כלב תמיד יהיה כלב. בעל חיים. לעולם אין להשאיר כלב ותינוק יחד ללא השגחה. לא להגיש או להושיט את התינוק לכלב, אלא לתת לכלב לגשת אליו.