חרדות אצל כלבים, כל מי שיש לו כלב הסובל מחרדת רעמים מכיר אותה היטב ולא קשה לאבחן כלב הסובל מהתופעה. איש לא יודע בדיוק מה גורם לכך אך נראה כי יש לה בסיס גנטי. יחד עם זאת, זוהה גם קשר להיסטוריה של הכלב, כלבים ששהו בצעירותם במכלאות נמצאים בקבוצת סיכון לתופעה.
מהם הסימנים לחרדת רעמים?
1. יבבות מודאגות
2. שוטטות חסרת מנוחה
3. תיתכן גם התנהגות קיצונית של קריעת רהיטים, שבירת דלתות ומנוסה.
4. בדרך כלל כלבים אלה גם פוחדים מזיקוקים, יריות ורעשים חזקים אחרים.
מה לעשות, ומה לא לעשות?
1. ראשית חשוב להבין שקשה מאד "לרפא" את המצב ויותר נכון ללמוד לחיות אתו.
2. חשוב לדעת שאין להתעלם מהתופעה כי היא יכולה להחמיר ולסכן את הכלב.
3. חשוב לא לעודד את ההתנהגות המבוהלת על ידי ניסיונות הרגעה ופינוקים מוגזמים במהלך ההתקף מכיוון שזה עלול לחזק את ההתנהגות החרדתית. בעלי כלבים רבים מתקשים ליישם עיצה זו כי הכלב במצוקה ברורה ומתחשק לנו באופן טבעי להרעיף עליו אהבה. יש להמשיך להתנהל סביב הכלב כרגיל בעת ההתקף ולהשרות אווירה של "עסקים כרגיל".
4. אסור בשום פנים ואופן להעניש את הכלב במהלך ההתנהגות החריגה ואסור לכעוס עליו. זה חסר טעם ויכול רק להחמיר את המצב.
איך להקל על הכלב בעת סופת רעמים?
1. לא להשאיר כלב חרדתי בחוץ בזמן סופת רעמים.
2. להעניק לכלב מקום סגור וחשוך בו יוכל להתחבא במהלך הסופה. כלוב הטסה מרופד או שמיכה מתחת למיטה יעשו את העבודה.
3. כדאי לסגור את הווילונות בזמן סופת ברקים. הבזקי הברק ותנועות של עלים מתנועעים מלחיצים עוד יותר את הכלב החרדתי.
4. במהלך הסופה כדאי להגביר את הרדיו או את הטלוויזיה כדי למסך את רעש הרעמים.
טיפול התנהגותי:
יש טיפול התנהגותי נגד חרדת רעמים שיכול להצליח עם התמדה וסבלנות. ההצלחה אינה מובטחת. כדאי לעשות זאת תחת הנחיה של מאלף או התנהגותן מוסמך. העיקרון הוא לקשור בין קולות רעם ונפץ לבין דברים טובים כדי שכאשר תהיה סופה אמיתית הכלב יהיה במצב רוח "חיובי" ולא חרדתי. משמיעים לכלב הקלטות של קולות רעם בעוצמה הולכת וגוברת תוך כדי גירוי שהכלב אוהב במיוחד: אוכל טעים או משחק חביב. במהלך הטיפול מגבירים את עוצמת הרעש המפחיד וממשיכים לתת חיזוקים חיוביים, עד שנוצר במוח של הכלב קשר בין הרעש המפחיד לבין תחושה חיובית והחרדה חולפת.
טיפול תרופתי:
לעתים הפתרון הנכון ביותר לחרדות אצל כלבים הוא מתן תרופות אנטי-חרדתיות כגון דיאזפם (ואליום) ונגזרותיו. טיפולים אלה יעילים מאד. ישנם גם תכשירים טבעיים עם רמות יעילות משתנות. בכל מקרה, לעולם אין לתת תכשיר כל שהוא, גם לא תכשיר טבעי, ללא התייעצות עם רופא ווטרינר.
טיפולים נוספים:
קיימים דיווחים על מגוון טיפולים נוספים להתמודדות עם התופעה, ביניהם עיטוף של הכלב בבגד מיוחד היוצר תחושת חיבוק, שימוש בתרסיס או קולר המכיל פרומון (הורמון) מרגיע (DAP), דיקור סיני ועוד.
שימו לב: אם יש לכם כלב חרדתי הוא עלול לברוח וללכת לאיבוד בזמן סופה או כשיש זיקוקים. כלבים חרדתיים במנוסה מאבדים את חוש ההתמצאות ומתקשים לחזור הביתה. וודאו שהכלב מסומן בשבב תת עורי (ממילא נדרש ע"פ החוק) ותג על הקולר עם מספר טלפון.