בריאות

חתולים ונשים בהריון

מהו טוקסופלסמה, האם הוא מסוכן לנשים בהריון וכיצד אפשר להימנע מהסיכונים הכרוכים מהידבקות בטפיל?

מאת ד"ר דיויד רוזנבלט, וטרינר

אנשים רבים (ובעיקר נשים) שואלים אותי: "דוקטור, מה הסיפור הזה שחתולים מסוכנים לנשים בהריון?",
אם נחבר בין יחסי ציבור גרועים להם זוכים בדרך כלל חתולים, לבין ההיסטריה המוכרת (והמובנת) סביב הריון, נקבל מתכון בטוח לבהלה בכלל ורדיפת חתולים בפרט. לא פעם נתקלתי במשפחות שהחליטו להיפרד מחתולם בעקבות הריון האישה. במקרה הטוב מוצאים לחתול בית חדש, ובמקרה הגרוע זורקים אותו ומקווים שיצליח למצוא בית בעצמו.

טוקסופלסמה – זה שם הסיפור
המקור להיסטריה המיותרת הזו הוא טפיל חד תאי קטנטן ששמו בישראל Toxoplasma gondii .
טפיל זה יכול לפלוש למערכת העיכול של עופות ויונקים וברוב המקרים הוא לא גורם לשום דבר, ואנחנו אפילו לא יודעים שאנחנו או חיית המחמד שלנו נדבקנו.
כאן יש הבדל עקרוני בין חתולים לבין יתר בעלי החיים, כולל בני אדם:
בכל בעלי החיים הטוקסופלסמה מתיישבת ברקמות שריר (על פי רוב מבלי לגרום נזק) וכדי שיעבור ל"קורבן" הבא, הנדבק צריך לאכול מבשרו של המדביק. בישול נאות הורג טוקסופלסמה, ולכן ניתן להידבק רק כשאוכלים בשר לא מבושל. בחתולים לעומת זאת, הטפיל מתיישב במערכת העיכול, ועובר מהחתול לנדבק דרך צואת החתול.

לא כל חתול מדביק בטוקסופלסמה
חשוב לדעת, שלא כל חתול הנושא טוקסופלסמה יכול להדביק בני אדם וחיות אחרות דרך הצואה. על מנת שזה יקרה החתול צריך להיות "מפריש", כפי שאנחנו הווטרינרים אוהבים לכנות זאת. חתול מפריש הוא חתול אשר מוציא בצואה טפילי טוקסופלסמה שרוצים להיטפל לקורבן חדש. חתול נעשה "מפריש" בשני מצבים:
1. זהו חתול שמעולם לא נחשף לטוקסופלסמה וזה עתה נדבק. מרגע הדבקתו הוא יפריש למשך כשבועיים.
2. חתול אשר נושא את הטפיל זה זמן רב ופתאום עובר תקופה קשה: לחץ בבית, מחלה, דיכוי חיסוני וכו'. בתקופה הקשה הזו החתול עלול להפוך להיות מפריש.

אז מה הקשר לנשים בהריון?
בדרך כלל לא קורה דבר למי שנדבק בטוקסופלסמה. היוצא מן הכלל הוא נשים בהריון ובמיוחד בשליש השני. הידבקות בטוקסופלסמה אצל נשים אלה עלולה לסכן את העובר בהפלה או בהתפתחות מומים מולדים, בעיקר במערכת העצבים. החדשות הטובות הן, שלא כל הנשים נמצאות בקבוצת סיכון. נשים שנחשפו בעבר לטוקסופלסמה (ויש הרבה מאוד כאלה) נושאות הגנה טבעית ואינן בסכנה. רופאי הנשים מכנים נשים אלה "חיוביות". נשים שלא פגשו בטוקסופלסמה (אלה שאימא שלהן לא נתנה להן לשחק עם חתולים) מכונות "שליליות".

dogform



אז איך מומלץ לאישה בהריון לנהוג בסביבת חתולים?

1. לבדוק לפני ההריון האם את חיובית או שלילית לטוקסופלסמה
אישה המתכננת הריון, ואשר יש לה מגע עם חתולים, טוב תעשה אם תבקש מרופא הנשים לשלוח אותה לבדיקת טוקסופלסמה (בדיקת דם פשוטה). אם היא חיובית אז יש לה דאגה אחת פחות כשתכנס להריון. אם היא שלילית, כשתכנס בשעה טובה להריון יהיה עליה להקפיד על מספר כללים פשוטים:
לאכול רק בשר שעבר בישול נאות, להימנע מהתעסקות עם ארגז החול של החתול ולשטוף ידיים אחרי מגע עם החתול.
2. אם את כבר בהריון, את יכולה לבדוק גם במהלך ההיריון
אישה בהריון שלא יודעת אם הייתה שלילית לפני ההיריון, יכולה גם לעשות בדיקה. אם היא שלילית תנהג כמו השלילית בסעיף 1. אם היא חיובית עליה לברר אם הנוגדנים שלה הם "ישנים" או "חדשים". נוגדנים ישנים אומרים שהיא חיובית כבר זמן רב, ואין סיבה לדאגה. אם הנוגדנים חדשים ייתכן שנדבקה בהריון, ועליה להתייעץ עם רופא הנשים על המשך הטיפול.
כאמור הכללים הם: לאכול רק בשר שעבר בישול נאות, להימנע מהתעסקות עם ארגז החול של החתול ולשטוף ידיים אחרי מגע עם החתול.
3. נקו כל יום את ארגז החול של החתול
בזמן ההיריון הקפידו לסלק את ההפרשות מארגז החול של החתול מדי יום. אם יש טפילים בצואה, הם זקוקים לזמן הבשלה של כ- 48 שעות עד שירכשו כושר הדבקה ולכן כל עוד מסלקים את הצואה מהר היא לא מסוכנת.

הכי חשוב לזכור, שפגיעה בעוברים עקב טוקסופלסמה היא נדירה מאוד!
ברוב המקרים המקור הוא אכילת בשר נגוע. לכן אין טעם להיפטר מהחתול, גם אם החמות מתעקשת. צריך רק להיות מודעים למחלה. ועצה לזוגות צעירים: אם יש לכם חתול ואתם מתווכחים מי יחליף את החול בארגז, אני ממליץ על האישה, כי טוב אם תגיע להריון לאחר שנחשפה לטוקסופלסמה.

אהבתם ? שתפו

עדיין לא מצאת את התשובה שחיפשת?

whatsapp
עדיין לא מצאת את מה שחיפשת? אנחנו זמינים עבורך לכל שאלה בווטסאפ שלנו לשליחת הודעה