רוב בעלי הכלבים מבינים שכלביהם צריכים על בסיס יומיומי שהות מספקת "בעולם שמחוץ לכותלי הבית", הן לפעילות גופנית והן לרווחתם הנפשית. אפילו כלבים מבוגרים שכבר אינם מסוגלים לצאת לטיולים ארוכים, נהנים מגירויים של מראות, צלילים וריחות בחוץ.
יחד עם זאת, בעלי כלבים לא מעטים מניחים שהכלבים שלהם יעדיפו לשחק או לשוטט לבד בחוץ מאשר להיות "כלואים" בתוך הבית. לכן, הם משחררים אותם בסביבת הבית, בעיקר אם הם גרים באזור פתוח, נושק לטבע כמו קיבוץ או מושב (אבל בהחלט ניתן לראות גם כלבי בית בשכונות עירוניות משוטטים לבדם).
אתחיל מהמסקנה הסופית: השארת כלבים משוחררים בחוץ ללא השגחה, היא דבר ממש לא רצוי!
לא תמיד קל להבין את התמונה המלאה, בייחוד אם נדמה לנו שאנו עושים את הדבר הנכון עבור הכלב שלנו. אז איך ולמה המסקנה הנחרצת? הנה מספר נקודות למחשבה – מה קורה כשהכלב משוחרר וללא השגחה:
* אי אפשר למנוע אצל כלבים משוחררים התנהגויות לא רצויות
הרבה התנהגויות לא רצויות של כלבים משוחררים יכולות להתרחש תוך דקות – נביחות, קפיצות מתוך התרגשות על אנשים/כלבים, תגובתיות יתר כלפי אנשים/כלבים, אכילת דברים שנמצאים בסביבה וכו'… כל אלו הן בבחינת התנהגות שמתגמלת את עצמה – הכלב מצליח להשיג באמצעות ההתנהגות את מה שהוא רוצה (תשומת לב, אוכל, הרחקה של גורם מלחיץ וכו') ולכן ההתנהגות תמשיך ותתחזק. מסיבה זו, עדיף שתסתובבו עם כלבכם כדי למנוע מהתנהגויות כאלו להתרחש, במקום לנסות לטפל בהן מאוחר יותר. מניעה מראש היא המפתח, והיא לוקחת הרבה פחות זמן משינוי התנהגותי. בטיול משותף תוכלו גם לתגמל אותו על בחירות נכונות והתנהגויות רצויות.
* אי אפשר לעזור ולהציל כלבים משוחררים בשעת סכנה
כאשר כלבים משוחררים נשארים בחוץ ללא השגחה, הם עלולים ללכת לאיבוד, להיפגע ממכונית חולפת, להיפצע מגדר, לבלוע חפצים מזיקים, לאכול צמחים רעילים, להיעקץ על ידי חרקים, לקבל מכת חום ועוד שלל תרחישים מלחיצים ולעיתים בלתי הפיכים או לצערנו קטלניים.
כאשר אתם לידו, יש לכם את האפשרות לשלוט על הסביבה ולהתנהל בצורה נכונה ואם חלילה הוא נקלע למצב חירום או כל מצב אחר שמצריך טיפול רפואי, תוכלו לפנות במידית אל הווטרינר, תוך כדי ידיעה קריטית שיכולה להציל חיים – מה הוביל את הכלב לאותו מצב, כך שיוכלו לטפל בו בהתאם.
* אי אפשר להגן על אנשים וכלבים אחרים
גם אם הכלב שלכם הוא הכלב "הכי טוב שיש" – חברותי, בריא ושמח, זכרו שבצד השני יש בן אדם עם או בלי כלב שלא בהכרח רוצה מפגש עם כלב זר. הסיבות לכך מגוונות ואינדיבידואליות: כלב רגיש, כלב מבוגר, כלב עם עוררות גבוהה וכו' שבעליו נמנע מאינטראקציה לא מבוקרת עם כלבים אחרים, או אפילו האדם עצמו, שמנסה להימנע ממפגש עם כלבים, כמו אדם המתמודד עם פחדים או טראומות עבר מכלבים, אדם מבוגר שמתקשה לשמור על יציבות וכו'. כלבים משוחררים ללא השגחת מבוגר, יכולים ליצור נזק נפשי או פיזי לאדם/לכלב גם אם הם הכלבים הכי ידידותיים שיש!!! אל תקלו ראש בכך, חשבו על הצד השני שצריך להתמודד עם הסיטואציה שנכפתה עליו ובמקביל חסכו גם לעצמכם עוגמת נפש ואף חשיפה לתביעה.
* בואו נדבר רגע על מפגש עם צואת כלבים
כשכלבים משוחררים משוטטים בחוץ ללא השגחה, הם יעשו את צרכיהם ואף אחד לא יאסוף אחריהם… יקום מי שנשאר רגוע ושלו אל מול מפגש לא נעים של סוליה עם צואה☺ , אבל מעבר למפגע האסתטי ול"ניחוחות" הלא נעימים, מפגש עם צואת כלבים יכול להיות מסוכן בריאותית לכלבינו ואף לנו:
העברת מחלות לכלבים
שיעור ההדבקה בין כלבים הוא גבוה במיוחד. צואה נגועה של כלב יכולה לגרום לשלל צרות אצל כלבים, החל מקלקול קיבה ועד מחלות קטלניות במיוחד כמו תולעת הפארק ופרוו.
העברת מחלות לבני אדם
אמנם מעט מאוד מחלות עוברות בין כלבים לאנשים (מחלות זואונוטיות) וסכנת ההדבקות קטנה בייחוד אם הכלב מחוסן ומתולע באופן קבוע. אך, תולעים מסוימות וגם חיידקים כגון סלמונלה, אם מצויים בצואת הכלב, יכולים לעבור לאדם.
אנחנו לא יכולים למנוע מכלבינו האהובים לעשות את צרכיהם, זוהי דרך הטבע. עם זאת מתפקידנו לדאוג לסביבה נקייה ובריאה, אם על ידי איסוף הצרכים ואם על ידי הכוונת הכלבים לשטחים מתאימים.
אז לסיום, כפי שכבר הבנתם, אני ממליצה לכם בחום לצאת תמיד עם כלבכם לטיול משותף ולא לתת לו להסתובב לבדו בחוץ. מעבר לפעילות הגופנית, לחוויה ההדדית, לחיזוק הקשר ולחיזוק התנהגויות רצויות, יש פה גם עניין של פיקוח ומניעת סכנות הן לבני האדם והן לכלבים.
אז צאו לטיול משותף ואל תשכחו לקחת איתכם שקית קטנה לאיסוף הצרכים ופאוץ' עם חטיפים טעימים עבורו.
טיול נעים לכולם!
מירב גמליאל בושן – מאלפת ומטפלת התנהגותית לכלבים
וסופרת ילדים הכותבת בעיקר על עולמו של הכלב www.merav-dogs.com