ליהנות מעצמאות (ומהחבר הכי טוב)
כבר מאות שנים מסתייעים אנשים עם מוגבלויות ראייה בעזרתם של חברינו הטובים – הכלבים.
כלבי נחייה מאפשרים לעיוורים, או למי שראייתו מוגבלת, להתנהל באופן עצמאי, לשמר את יכולת הניידות ולנהל שגרת חיים ביעילות, בביטחון ובזקיפות קומה, במרחב הפרטי ובמרחב הציבורי.
כלב נחייה לעיוורים מאולף במיוחד, עוד מהיותו גור, לאפשר לאדם אותו הוא מנחה להתמצא במרחב, ללכת בקו ישר, לעקוף מכשולים, להיזהר מפגיעת עצמים שמעליו, לעצור על שפת המדרכה ולחצות את הכביש בצורה בטוחה. וחשוב מכל – לעשות את כל אלה באופן עצמאי, מבלי להרגיש מוגבל, נזקק או נתמך.
כלבי הנחייה נבחרים, על פי רוב, מגזעי כלבים בריאים, חזקים, עדינים ונוחים לאילוף. בישראל נפוצים במיוחד כלבי נחייה מסוג גולדן רטריבר ולברדור.
השפעתם המיטיבה של כלבי נחייה על בריאותם ועל רווחתם הנפשית של בעליהם היא היום כבר עובדה מוכחת. מחקרים רבים הראו כי המשתמשים בכלבי נחייה נהנים מיותר ביטחון עצמי וקשרים חברתיים, וכי הם מבצעים יותר פעילות גופנית ומועדים פחות לסבול מחרדה, דיכאון ובדידות.
איך מכשירים כלבי נחייה לאימוץ?
תהליך הכשרתם של כלבי נחייה לאימוץ הוא ממושך מאוד: בגיל חודשיים הכלב נמסר למשפחה אומנת, אשר חושפת אותו לגירויים סביבתיים מגוונים ולצרכיהם של אנשים עיוורים. בפרק זמן זה מוקנים לו גם הרגלים ומיומנויות בסיסיים. בגיל שנה הוא עובר לארגון העוסק באילוף, ורק לאחר הערכה המבטיחה את התאמתו להיות כלב נחייה הוא מתחיל אימון אינטנסיבי בן מספר חודשים. אימון זה כולל לימוד של מעקף מכשולים, עצירה בשפת מדרכה, נסיעה באוטובוס, הליכה בקניון ועוד.
בסיום המסלול מותאם הכלב לאדם העיוור, והם עוברים יחד קורס משותף בתנאי פנימייה, במהלכו מתחיל קשר משמעותי ועמוק של אמון וחיבה, אשר יתקיים עד שכלב הנחייה "יפרוש לגמלאות", לאחר כשמונה שנים.
מי יכול לאמץ כלב נחייה?
כל אזרח ישראלי בוגר בעל תעודת עיוור או לקוי ראייה יכול לבקש כלב נחייה לאימוץ. אין הגבלת גיל מקסימלי, כל עוד האדם יכול ללכת במהירות סבירה ובצורה יציבה ומסוגל לטפל בכלב.
בשלב הראשון, עובר המבקש ראיון אישי וסינון, כדי להבטיח שהוא כשיר ומחויב לטפל בכלב וכדי ללמוד את שגרת חייו ואת אופייה.
כלב נחייה לעיוורים ניתן לאימוץ רק לאחר הדרכה בקורס הנמשך חודש ימים בתנאי פנימייה, במהלכו רוכש האדם העיוור שליטה מלאה בכלב בסביבות ובתנאים שונים.
כמה זה עולה?
זה לא עולה! שתי העמותות הוותיקות והמשמעותיות לכלבי נחייה פועלות ללא כוונת רווח ומתבססות על תרומות ועל צוות מומחה ומתנדבים. שתי העמותות מכשירות ומתאימות כלבי נחייה לאימוץ ללא תשלום.
המרכז הישראלי לכלבי נחייה לעיוורים – העמותה מעניקה טיפול כולל בתחום, כולל הדרכת מדריכים, הדרכה לעיוורים ולבני משפחתם, סדנאות, קייטנות, קבוצות תמיכה ועוד.
עיניים מנחות לעיוור בישראל – העמותה עוסקת בהכשרת כלבי נחייה לעיוורים ובהתאמת כלב הנחייה לאימוץ לאדם ולצרכיו הספציפיים.
בנוסף, מי שברשותם כלב נחייה זכאים לקבל מהביטוח הלאומי קצבה חודשית בגובה כמה מאות שקלים לאחזקת הכלב.
ועוד כמה דברים ששווה לדעת על כלבי נחייה…
למוגבלי ראייה, אבל לא רק…
במהלך השנים התרחב השימוש בכלבי נחייה ונעזרים בהם גם אנשים עם אפילפסיה, ילדים ובוגרים על הספקטרום האוטיסטי, משותקי גפיים ואפילו חיילים משוחררים הסובלים מהלם קרב. כיום, מתייחד הביטוי "כלב נחייה" לסיוע לעיוורים ולמוגבלי ראייה, והמונח "כלב שירות" לכל אחד מהצרכים האחרים.
חוק זה חוק
החוק בישראל אוסר על אפליית אדם הנעזר בכלב נחייה בכל צורה שהיא ואף פוטר מחובת מחסום פה ומתשלום עבור הכלב בתחבורה ציבורית.
לא, כלבי נחייה לא יודעים מתי הרמזור מתחלף!
ראייתם של כלבים אינה מאפשרת להם להבחין באורות הרמזור. אולם, משבעליו מחליט לחצות, כלב הנחייה יסייע לו לעשות זאת בבטחה (ואפילו לסרב לפקודה לחצות, אם הוא מבין שזה יסכן את בעליו).
אפשר ללטף?
כדי לא להסיח את דעתו של הכלב ממטלותיו, אין ליצור עימו מגע או לשרוק לו, ובוודאי שלא לאחוז ברתמתו, אפילו מתוך כוונה טובה. רוצים בכל זאת? בקשו רשות מבעליו.
אם שאלתם את בעלי כלב נחייה וקיבלתם אישור לסייע לו, עימדו לצידו ולא ליד הכלב.
אם אתם מתקרבים עם כלבכם לאדם עיוור עם כלב נחייה, הקפידו שכלבכם יהיה קשור ברצועה, ותוכלו אף להודיע שאתם מתקרבים עם כלב.