חברות

למה כלבים נובחים? נביחות ומה שביניהן

טיפים להפחתת הנביחות של הכלב שלכם

נביחות הן אחת מדרכי הביטוי והתקשורת הקולית של כלבים. זו התנהגות נורמלית לחלוטין עבור הכלב, כל עוד לא מדובר בנבחנות כפייתית – כלומר נביחות מוגזמות יתר על המידה, שפוגעות באיכות החיים שלו (ושלנו).

למה כלבים נובחים? סיבות נפוצות

● נביחות אזהרה – לדוגמה כאשר אדם או כלב אחר מגיעים לאזור שהכלב מחשיב כטריטוריה שלו.
● נביחות מתוך חרדה או פחד – לדוגמה נביחות על רעש או חפץ מבהיל.
● נביחות מתוך שעמום/בדידות – לדוגמה כלב שנותר לבד לפרק זמן ארוך בסביבה נטולת גירויים, מחפש איך להעסיק את עצמו ולהשמיע את קולו.
● נביחות מתוך תסכול – כשהכלב מאד רוצה משהו בקרבתו אך לא מצליח להשיג אותו.
● נביחות התלהבות בזמן משחק – כלבים נובחים לעתים קרובות כאשר הם מזמינים כלבים למשחק וגם בעת המשחק עצמו. בדרך כלל מדובר בנביחות שמחות, מלוות בזנב מקשקש במהירות ובמחוות גוף מזמינות (קידת משחק, קפיצות..)
● נביחות תשומת לב – כאשר הכלב רוצה משהו, כמו לצאת החוצה, לשחק, לקבל חטיף או ליטוף.

חשוב להבין שנביחה היא התנהגות "המתגמלת את עצמה" – כלומר הכלב משיג משהו ע"י הנביחות, לדוגמה תחושה טובה יותר כיוון שהוא מפחית מתח, תשומת לב מכלב או מאדם, הרחקה של גורם מלחיץ וכו'.

הנביחות הן הסימפטום, לא הבעיה

לפני הכל חשוב לאבחן למה כלבים נובחים בצורה מוגזמת. ברגע שהסיבה לנביחות ידועה, ניתן להתחיל לטפל בבעיה עצמה ובכך גם להפחית את הסימפטום שלה (או אחד הסימפטומים שלה) – הנביחות. מומלץ כמובן להיעזר בליווי של מטפל התנהגותי מנוסה, בטח ובטח אם מדובר בנביחות שמקורן בפחד/חרדה.

השקט שלאחר הנביחה  – טיפים להצלחת התהליך

אל תצפו להגיע לתוצאות מופלאות בן לילה: כדי לראות התקדמות ושיפור תצטרכו להשקיע זמן, לתרגל בסבלנות ולהיות עקביים.
אל תצעקו על הכלב "די", "שקט", "מספיק", או כל מילה אחרת שנועדה להשתיקו. הצעקות עושות עבודה הפוכה – הן מעוררות את הכלב לנבוח יותר כי הוא חושב שאתם מצטרפים אליו. במקום זאת, דברו ברוגע ולמדו את הכלב שלכם להבין את המילה "שקט".

בקשו מהכלב התנהגות חלופית: כאשר הכלב שלכם רק מתחיל לנבוח, או כאשר יש גירוי שעלול לגרום לו לנבוח, בקשו ממנו לעשות משהו חלופי (התנהגות שהוא מכיר) ותגמלו אותו על כך. לדוגמה לבוא אליכם, ללכת למיטה, לעשות טריק שהוא אוהב. אי אפשר לעשות את ההתנהגות הזו ולנבוח בו זמנית ☺ .

הסרת המוטיבציה לנביחות – צמצמו את היכולת של הכלב לראות את הגירויים עליהם הוא נובח: אם הכלב שלכם נובח על אנשים או כלבים שחולפים על פני החצר, דלת הכניסה, חלון הסלון וכו'. נסו להגביל את הגישה שלו לאזורים אלו. אם זה בבית – סגרו את החלונות, הסיטו את הווילונות, או הכניסו את הכלב לחדר אחר וספקו לו עיסוקים מעניינים כדוגמת צעצועי האכלה. אם הוא נובח על עוברי אורח כשהוא בחצר, עודדו אותו לחזור הביתה ותגמלו אותו על כך שבא אליכם. באופן כללי, מומלץ לא להשאיר כלב בחצר כשאינכם יכולים להשגיח עליו. בזמן שהוא בחצר, ספקו לו צעצועי האכלה מאתגרים וכסו את הגדר ביריעות אם צריך, על מנת לצמצם חשיפה לגירויים.

תגמלו על התעלמות ספונטנית של כלבכם מגירוי שבדרך כלל מעורר נביחות: הכינו מבעוד מועד חטיפים טעימים בתוך קופסה נגישה בבית וכשיש רעש/גירוי שבדרך כלל מעורר תגובה, אך הפעם הכלב מתעלם ממנו, שבחו אותו ותגמלו אותו בחטיף. אתם למעשה לוכדים את ההתנהגות הרצויה (שקט) ומתגמלים אותה. סביר שככל שתתגמלו את הכלב על שקט, הנבחנות מול אותו גירוי תלך ותפחת.
התעלמו מנביחות שמטרתן למשוך תשומת לב: אם הכלב שלכם נובח כדי למשוך את תשומת לבכם, לגרום לכם לשחק איתו או לצאת לטיול, התעלמו ממנו: אל תדברו איתו, אל תיגעו בו, אל תסתכלו עליו. פשוט התעלמו! כאשר הוא נרגע ושקט, הזמינו אותו אליכם ותנו לו את מה שרצה –יחס, חטיף, משחק, יציאה החוצה….ככל שתתמידו בכך, כלבכם ילמד שהנביחות כבר לא מספקות לו את מה שרצה, אלא דווקא כשהוא שקט ורגוע הוא מקבל את הרצוי…

היו סבלניים! אם כלבכם נובח לאורך זמן ולבסוף אתם כל כך מתוסכלים שאתם "נובחים" עליו בחזרה כדי שיהיה שקט, בפעם הבאה הוא כנראה ינבח יותר, כי הוא לומד שרק אם הוא נובח מספיק זמן, הוא מקבל מכם תשומת לב.

dogform

למדו את הכלב תרגילי שליטה עצמית: אחד מהתרגילים החביבים עליי, הוא Go wild & Freeze. זהו תרגיל בו מלמדים את הכלב "שב" אוטומטי (דיפולט) ברגע שאנו עוצרים ואז מעוררים אותו מחדש במשחק נלהב. כל פעם שעוצרים הכלב מתוגמל על עצירה משותפת וישיבה.

וודאו שכלבכם נמצא בתנאים פיזיים נאותים. שאינו רעב או צמא, שלא קר לו או חם לו, שעושה את צרכיו בזמן, שיש לו מקום מרבץ נוח וכו'.

דאגו לכלבכם להוצאת אנרגיה– מנטלית ופיזית. אל תוותרו על שגרת טיולים. גוונו את המסלולים, כדי שכלבכם יוכל לחוות מראות וריחות חדשים. מומלץ מאד לשלב במהלך הטיול אימונים קצרים ומשחקים אתכם או עם כלבים אחרים אם הכלב נהנה מכך.

מומלץ מאד לשלב ביומיום מספר דקות של תרגול עם כלבכם – תרגולים קצרים ומהנים המבוססים על חיזוקים חיוביים. זה יכול להיות לימוד התנהגויות חדשות של רוגע ונימוסים או טריקים חמודים.

במקביל מוזמנים לקרוא מאמר קודם באתר: משעמם לי…רעיונות להעשרת חייו של הכלב

בהצלחה לכם ולכלבכם!

מירב גמליאל בושן – מאלפת ומטפלת התנהגותית לכלבים וסופרת ילדים הכותבת בעיקר על עולמו של הכלב.

אהבתם ? שתפו

עדיין לא מצאת את התשובה שחיפשת?

whatsapp
עדיין לא מצאת את מה שחיפשת? אנחנו זמינים עבורך לכל שאלה בווטסאפ שלנו לשליחת הודעה