האם האוכל שטוב בשבילי, טוב בשביל הכלב שלי? לשאלה זו יותר נכון לענות "לא ממש" מאשר "ממש לא".
כלבים נסמכים על מזונם שלי בני האדם מאז שבויתו, לפני אלפי שנים. לכן, בדרך כלל מה שטוב לנו, טוב גם להם. יש לכלל זה שני יוצאים מהכלל:
1) מזון של בני אדם אינו מאוזן לפי הצרכים של הכלב, לכן כדאי לתת לכלב מזון מסחרי מלא לכלבים.
המזון המלא מכיל איזון מדויק של כל מה שהכלב צריך, ואם הוא אוכל מזון מלא אין צורך להוסיף דבר למעט מי שתייה
אז, האם אפשר לתת לכלב מזון ביתי? אפשר, אבל לא צריך.
אם נותנים, צריך להקפיד שהחלק שהמזון הביתי תופס בדיאטה היומית לא יעלה על 15% מהקלוריות שהכלב אמור לקבל.
במילים אחרות, אם לפחות 85% מהקלוריות שהכלב צורך ביום יבואו ממזון מסחרי מלא,
מובטח לו איזון תזונתי ולא צפויה בעיה של השמנת יתר שעלולה לנבוע מעודף מזון ביתי.
כשעוברים את היחס הזה לטובת המזון הביתי, קשה להבטיח שהכלב יקבל את כל מה שהוא צריך באופן מאוזן, ותיתכן התפתחות מסוכנת של עודף משקל.
2) כל מה שאסור לבני אדם לאכול, אסור גם לכלבים. בנוסף, כפי שמפורט בהמשך, ישנם מספר סוגי מזון שמותר לבני אדם ואסור לכלבים.
מזונות שמותרים לבני אדם ומסוכנים לכלבים
- שוקולד – צמח הקקאו מכיל חומר פעיל המכונה תיאוברומין. חומר זה הוא קרוב משפחה של הקפאין המצוי בצמחי קפה ותה, והוא שגורם לתחושה הנעימה והמעוררת המתלווה לאכילת שוקולד. תיאוברומין מצוין לבני אדם, אך עבור כלבים הוא רעיל ביותר. החומר פוגע במערכת העצבים ובכמויות גדולות יכול אף לגרום למוות.
- בצל ושום – מזונות אלה רעילים בעיקר לחתולים, אך גם כלבים יכולים להיפגע אם יאכלו כמות גדולה. בבצל ושום יש חומר אשר עלול לפגוע בכדוריות הדם האדומות של כלבים ולגרום לאנמיה מסוכנת.
- ענבים וצימוקים – ענבים וצימוקים עלולים לגרום לנזק כלייתי בכלבים. הסיבה לא ברורה והתופעה לא מתרחשת אצל כל הכלבים.
- אגוזי מקדמיה – בכמות גדולה אגוזים אלה יכולים לפגוע במערכת העצבים והשרירים.
מזונות שאסורים גם לבני אדם וגם לכלבים
- מוצרים מהחי שלא עברו בישול יסודי – ביצים, בשר, עופות ודגים בדרך כלל יכולים להיאכל על ידי כלבים ללא נזק, אך ישנם מקרים בהם הם נדבקים במחלות זיהומיות כגון סלמונלה וליסטריה מהמזון הגולמי. חשוב יותר, שמזהמים מסוג זה יכולים להיות מועברות מהכלב לבני אדם ולגרום תחלואה משמעותית באדם. לכן, לא כדאי לחשוף את הכלב למוצרים נאים מהחי. בקטגוריה זו כלולות, כאמור, ביצים חיות, גם בגלל הסיבות הנ"ל וגם בגלל שבביצה לא מבושלת ישנו חומר בשם "אבידין" אשר מנטרל את הוויטמין ביוטין. כמות גדולה של ביצים חיות יכולה לגרום למחסור בביוטין.
- עצמות – עצמות של עוף ודגים יכולות לגרום נזק פיזי למערכת העיכול של הכלב המתבטא בחסימות מעיים או פצעים וקרעים במעי. נכון, שלעתים קרובות כלבים אוכלים עצמות ולא קורה להם כלום. זה עדיין לא אומר שכדאי לקחת את הסיכון הזה. עצמות של בקר, צאן וחזיר יותר בטיחותיות, אך יש לשים לב לא לתת עצמות חדות מאד. בנוסף, עצם בקר עגולה חתוכה כמו טבעת יכולה להתלבש לכלב עם אף ארוך על הלסת התחתונה ולהיתקע מאחורי הניבים. כדאי לבקש מהקצב לחתוך את העצמות האלה לחצי כדי שלא תהיה טבעת סגורה.
- גלעיני תפוח, דובדבן, אפרסק, שזיף ומשמש – גלעיני פירות אלה מכילים חומר רעיל אשר עלול להפוך בגוף לציאניד. כל בעלי החיים, כולל בני אדם, צריכים להימנע מצריכת גלעינים אלה.
סוגי מזונות שיכולים להיות מסוכנים במצבים מסוימים
- מוצרי חלב – כמו בבני אדם, ישנם סוגי כלבים עם פעילות נמוכה של אנזים הלקטאז ואסור לתת להם מוצרי חלב עם לקטוז. אם אין לכלב בעיה כזו, אז הוא יכול לאכול את כל מוצרי החלב (חוץ משוקולד חלב!) בכיף. אם יש חשש לאי סבילות ללקטוז, יש להתייעץ עם הווטרינר.
- תפוחי אדמה – אין בעיה לתת לכלבים תפוחי אדמה, אך החלקים הירוקים יכולים להיות רעילים גם לבני אדם וגם לכלבים. כשתפוח אדמה לא מאוחסן כראוי והוא משנה את גוונו לירוק, ייתכן ישיש בו חומר רעיל טבעי בשם סולנין, אשר עלול לפגוע בכל סוגי בעלי החיים, גם בבני אדם.
- בצקים לא אפויים – בליעת בצק תופח יכול לסכן את הכלב במקרה הו תהיה תפיחה בתוך מערכת העיכול. אין לתת לכלבים בצק נא ויש לשמור שלא יגנוב בצק כזה.
לסיכום, הכי בטוח לתת לכלבים מזון יבש לכלבים מאוזן ומלא מחברה אמינה ומוכרת ללא כל תוספת ביתית.
אם רוצים בכל זאת להתחלק עם הכלב במזון שלנו, אפשר, אך יש להגביל את הכמות ולהימנע ממזונות המסוכנים עבורו.