דמיינו את הסיטואציה, או תיזכרו בה רגע: אתם יושבים על הספה, מלטפים את החתול שלכם בכיף, כמו שעשיתם כבר המון פעמים. אז, הוא מסתובב אליכם ופתאום, לפני שבכלל שמתם לב שקורה משהו, הוא שורט ונושך אתכם. מה קרה? מה כבר עשיתם? אתם שואלים את עצמכם למה פתאום חתול תוקף את בעליו.
אתם בטוחים שמשהו לא בסדר עם החתול העצבני שלכם? קודם כל, אני ארגיע אתכם ואגיד שהחתול שלכם בסדר גמור. עכשיו בואו נדבר על כמה סיבות שיכולות לגרום לחתול שלכם פתאום לתקוף אתכם לכאורה בלי סיבה. לצערי, התנהגות תוקפנית אפשר לראות אצל הרבה חתולים שחיים בדירה. למעשה, זו אחת הסיבות העיקריות שבגללה מזמינים אותי ליעוץ התנהגות. הרבה מאוד אנשים שמגדלים חתול וחוטפים שריטות ונשיכות ממנו מדי פעם מרגישים מאוד מתוסכלים או כועסים. המון פעמים נעלבים מהחתול ואומרים לי "איך יכול להיות שאנחנו נותנים לו כל כך הרבה חום ואהבה והוא שורט?"
חתול תוקף את בעליו סתם, בלי שום סימן
ברוב פגישות הייעוץ שלי אומרים לי פחות או יותר את המשפט הבא: "החתול תקף אותי ככה סתם בלי שום סימן". אבל, האמת היא שסביר מאוד להניח שהחתול עשה סימן מקדים לתקיפה. כמו, למשל, שינוי קטן בתנוחה, אפילו רק פקח עיניים, סובב את הראש או הזיז את האוזן – אלה רק חלק מהסימנים שהחתול יכול להראות. על ידי הסימן הזה הוא בעצם אומר לנו שמשהו לא מסתדר לו כרגע. הוא מרגיש מאוים או בסכנה כל שהיא ולכן כדאי להפסיק ללטף. זו בעצם אזהרה כדי שתוכלו להזיז את היד, או להפסיק את מה שעשיתם כדי שהוא ירגיש יותר בטוח. כך לא תהיה לו סיבה להגן על עצמו על ידי תקיפה.
איך נראה חתול שמגן על עצמו
לחתול יש כל מיני תנוחות מגננה. למשל, נוכל לראות תנוחה שבה החתול ממש מקטין את עצמו. כלומר, יורד נמוך ומכווץ את הגוף, מוריד את האוזניים, נושף, בוהה בכם, לא מזיז את הראש ומכשכש בזנב כדי להגן על עצמו. לפעמים נראה רק חלק או רק אחד מהסימנים. חתול שמתנהג ככה עושה את זה מתוך פחד. לא מתוך רוע. החתול שלכם לא רע, הוא לא עושה דווקא והוא לא רוצה לתקוף אתכם. חתול תוקף את בעליו מתוך תחושת פחד וחוסר ברירה, לפי התפיסה שלו. הפחד הזה יכול להיות רגעי ויכול להיות פחד שמלווה אותו יום יום בחיים שלו אצלכם בבית, מכל מיני סיבות. אתם עלולים לחטוף את השריטה גם אם אתם בכלל לא הסיבה לפחד שלו.
איך נראה חתול ש"רוצה" לתקוף
תנוחה של חתול לפני תקיפה כוללת, בין היתר, גוף די מוקשח, מבט חודר אל האובייקט, בהייה בכם, אוזניים קדימה ולמעלה, נהמות וזנב ישר וקשה. בכל אחד מהמקרים האלו אתם רוצים להימנע מאינטראקציה עם החתול. קשה מאוד לעצור שנמצא ממש בתוך עמדת התקיפה ולכן זה עלול להיות מסוכן.
האם אפשר לשנות התנהגות תוקפנית של חתול?
שינוי בהתנהגות אפשרי לגמרי והוא צריך להיות לפני השלב שבו חתול תוקף את בעליו. הוא יתאפשר באמצעות פעולות נכונות שאתם תעשו יחד איתו באופן יומי ועקבי. תזכרו שהחתול לא רוצה לתקוף אתכם, הוא עושה את זה כי הוא הרגיש כרגע מאוים והוא מנסה להגן על עצמו. לכן, הוא ישמח מאוד אם תעזרו לו לא להגיע למצבים האלה. הוא ממש יודה לכם על זה בהמון אהבה.
הסיבות לכך שחתול תוקף את בעליו
כדי לפתור בעיות של תוקפנות, נשיכות ושריטות של החתול, אנחנו חייבים כצעד ראשון להבין מה הגורם לתוקפנות. כלומר, לעשות תשאול ואבחון על ידי יועצת התנהגות חתולים מקצועית, שתבין מה הסיבה. ברגע שיודעים מה הסיבה לתקיפה, אפשר להציע פתרון והדרך תהיה הרבה יותר פשוטה.
הנה כמה סיבות אפשריות שבגללן חתול תוקף:
– תוקפנות מושלכת היא כנראה הסיבה הכי טריקית. אתם חוטפים את הנשיכה או השריטה מהחתול, אבל לא אתם הסיבה לתקיפה. אני אסביר: יכול להיות שהחתול שמע רעש מבחוץ שהפחיד אותו. הוא חושב שאתם יצרתם את הרעש שכרגע מסכן אותו ולכן הוא חייב עכשיו להגן על עצמו. עוד סיבות כאלה יכולות להיות: חתול אחר שמאיים עליו מתקרב לאזור מבחוץ והוא לא יכול לרדוף ולהרחיק אותו; רעש או ריח של אנשים זרים בחדר מדרגות; דלת נטרקת. אתם במקרה שם כשמקרה כזה קורה וחוטפים בטעות את השריטה.
– תוקפנות טריטוריאלית נראה כשחתול מרגיש שמישהו חודר לטריטוריה שלו ומהווה סיכון לחיים שלו. המישהו הזה יכול להיות חתול אחר או אדם אחר.
– תוקפנות כתוצאה מבעיה בריאותית גם מאוד נפוצה. כאב הוא אחד הגורמים שעלולים לגרום לחתול לתקוף באופן פתאומי. בעיות כמו דלקת במפרקים, כאב שיניים, מכה, דלקת במערכת השתן הם רק חלק מהסיבות הבריאותיות שעלולות לגרום לחתול לתקוף. כשאתם נוגעים בו והוא מרגיש כאב, הוא עלול לחשוב שאתם הכאבתם לו ולכן הוא יגן על עצמו. יכול להיות שבכלל לא נגעתם בו אבל הייתם לידו והוא בדיוק הרגיש כאב בגלל הדלקת שיש לו או השן הרקובה. הוא יקשר את הכאב הזה אליכם פשוט כי אתם שם לידו.
– תוקפנות בגלל ליטוף – דיברתי על המצב הזה בתחילת ההסבר שלי כאן. במצב הזה החתול שנהנה מאוד מהליטוף שלכם יכול לתקוף את היד שלכם פתאום. זה קורה בגלל ליטוף ממושך לאורך זמן שהופך כבר ללא נעים ואפילו מעצבן לחתול.
מה עושים כשחתול תוקף
הצעד הראשון שכדאי לעשות כאשר חתול תוקף הוא לחשוב, אולי ביחד עם הווטרינר שלכם, אם יכולה להיות סיבה רפואית שגורמת לחתול שלכם לסבול ובגללה הוא תוקף (כמו דלקת בשתן, שן מתנדנדת וכדומה). אחרי שתשללו בעיה רפואית, אנחנו נבדוק יחד את הפן ההתנהגותי. כלומר, נבדוק מה יכולה להיות הסיבה שבגללה חתול נושך ושורט ונוכל לעשות את הצעדים הנכונים כדי לפתור את הבעיה. אתם תבינו ותדעו בדיוק מה צריך לעשות כדי שלא תחטפו יותר שריטות מיותרות ותוכלו לחיות יחד עם החתול בנחת ובכיף.
בהרבה מקרים, כל מה שצריך זה להכיר את הסימנים בשפת הגוף של החתול, להיות מודעים לסימן ולמשמעות שלו. כך תוכלו פשוט למנוע מצבים של תוקפנות. אתם לא תמיד יכולים לשלוט בגורם לפחד. למשל, אם מתקרב חתול מחוץ לדירה, תוכלו לשים לב לסימנים שהחתול שלכם נותן, להימנע מתקיפה ולהרחיק את היד שלכם בזמן, מבלי שאף אחד יפצע.
עם היכרות טובה של שפת הגוף של החתול וסבלנות שלכם, תחזרו ליהנות עם החתול מהר מאוד ותחזקו את הקשר והאהבה ביניכם.
לסיום, תזכרו לחשוב כמו חתול,
אורלי זכאי | CAT GURU,
יועצת התנהגות חתולים.