גורים, כמו תינוקות, לא יכולים להתאפק לאורך זמן. מתפקידנו לעזור לגור הצעיר בבחירות נכונות, ללמדו היכן כדאי לו לעשות צרכים ולדאוג שלא יעשה אותם במקום מרבצו.
חשוב להבין שלכלבים יש נטייה טבעית לשמור על הניקיון במקום המרבץ שלהם. אנו חייבים לדאוג שלא יקרה מצב בו הם נאלצים מחוסר ברירה לשבור נטייה זו בגין אי היכולת הפיזיולוגית שלהם להתאפק.
מה צריך לעשות על מנת לייעל את תהליך הגמילה מצרכים?
הכנה לקראת יציאה לטיולים
בין החיסון הראשון לשני, התחילו כבר להרגיל את הכלב לקולר ולרצועה (מדי יום – שימו לו בבית בהשגחתכם והורידו כעבור מספר דקות). זה ייתן לו מרווח נשימה להכיר דברים בהדרגה, ולא ייאלץ אותו ברגע שייצא לטיולים סדירים, להסתגל להמון דברים חדשים במקביל – העולם שבחוץ על שלל מראותיו וריחותיו, הליכה על משטחים שונים וכן נוכחות של רצועה שמגבילה את תנועותיו.
ניתוב הגור לעשייה בחוץ
כאשר הכלב עבר את חיסון המשושה השני, תוכלו להתחיל לצאת איתו החוצה. קחו אותו רק למקומות נקיים, לא לדשא, עפר או חול שם עלולה להיות צואת כלבים וחתולים, אלא למשטחים קשים כמו אספלט, אבן וכו'. לאחר החיסון השלישי כבר תוכלו לקחת אותו למקומות נוספים ולחשוף אותו לעשיית צרכים על גבי מצעים שונים – כלומר, לא רק על אספלט, אלא גם על דשא, אדמה וכו'.
תגמול על הצלחות
חיזוק חיובי הוא המפתח לתהליך מוצלח של גמילת גורים מצרכים בבית. חיזוק חיובי ילמד את הגור שהוא מקבל תגמול על כך שהוא מתרוקן בחוץ. בכל פעם שהגור עושה את צרכיו במקום מתאים (בהתחלה בבית – על פדים/עיתונים ואחר כך בחוץ), תגמלו אותו בחטיף טעים ובהרבה שבחים.
* הכינו לכם את החטיפים מבעוד מועד – למשל, הניחו פאוץ' ליד הרצועה כדי שלא תשכחו לקחת אותו בכל יציאה החוצה.
* אם יש לכם חצר, צאו אליה יחד עם הגור – אל תשלחו אותו לבדו לעשות את צרכיו, על מנת שתוכלו לתגמל אותו על הצלחה ולוודא שאכן עשה את צרכיו ולא הוסח על ידי הסביבה.
תיחום הגור באמצעות גדר גורים
כאשר אין לכם אפשרות להשגיח או להוציא אותו החוצה, מומלץ לתחום את הגור בגדר גורים (עם מיטה נוחה, מים, צעצועים ועיתונים או פדים בפינה המרוחקת ממקום המרבץ) על מנת כדי שלא יסתובב חופשי בבית בזמן ששלפוחיתו מלאה.
כשאתם נמצאים בבית ויכולים להשגיח עליו, רצוי שיעשה כמה שפחות על העיתונים/פדים וכמה שיותר בחוץ, אז דאגו להוציא אותו החוצה.
* לאחר שהתרוקן הגור יכול להסתובב בבית למשך זמן קצוב תחת השגחתכם כמובן. זהו זמן מצוין גם לתרגל איתו התנהגויות רצויות או פשוט לשחק עימו (ואל תשכחו – מייד עם סיום התרגול / המשחק, הוציאו אותו שוב החוצה להתרוקן).
הוצאת הגור להתרוקן בחוץ בזמנים שהוא צריך
- מייד כאשר הוא מתעורר
- 5-20 דקות אחרי ששתה / אכל (זמן משוער – משתנה מגור לגור)
- 15-30 דקות לאחר משחק / אימון (גם כאן משתנה. זכרו לעשות הפסקות, לאפשר לו להתרוקן ואז לחזור ולהמשיך בפעילות)
- כאשר הוא נמצא בתוך סיטואציה שמעוררת התרגשות (חזרה שלכם הביתה, אורחים שמגיעים..)
- רגע לפני השינה
נוסחת "חודש + שעה"
גור בגיל X חודשים יכול להתאפק X שעות + 1 שעה
למשל בגיל 3 חודשים= מקסימום 4 שעות התאפקות
שימו לב – הנוסחה הזו רלוונטית למצב בו הגור רגוע ולא במצב ערני, מלא אנרגיה, מרוגש או כל אחד מהמצבים הנ"ל שהוא חייב לעשות מייד…
ניהול יומן צרכים
יומן צרכים יכול לעזור לכם לנבא את המרווחים בין היציאות של הגור ולתזמן את הטיולים שלכם לפי זה.
המשך טיול כפרס על עשיית הצרכים
אל תחזירו את הגור הביתה, מיד לאחר שעשה צרכים, אלא המשיכו את הטיול. אם תחזירו את הגור מיד לאחר שהתרוקן הוא עלול לחשוב שעשיית הצרכים מסיימת לו את הכיף בחוץ, ולכן ילמד להתאפק ולא לעשות מיד כשיוצאים אלא לדחות זאת עוד ועוד..)
בלי כעס ובלי ענישה!
חשבו על הדוגמה הבאה:
חזרתם הביתה וראיתם שהגור המתוק שלכם עשה צרכים במרכז הסלון, אתם לא מצליחים להכיל את הכעס וצועקים עליו. אולי אפילו גוררים אותו אל "זירת הפשע" כדי שיראה מה עשה.
איך הוא מפרש את תגובתכם? האם הוא מבין שהכעס קשור לצרכים?
לא ולא!!! אין שום סיכוי שהוא יקשר את העצבים שלכם לצרכים שעשה לפני שחזרתם הביתה…
מה שכן יכול לקרות זו תוצאה לא רצויה של פחד מכם, כאשר אתם חוזרים הבייתה (או פחד מכם באופן כללי) – בהחלט לא דרך טובה לבנות יחסים חיוביים עם הגור.
דוגמה נוספת:
נניח שאתם תופסים את הגור עושה צרכים בבית וצועקים לעברו שיפסיק או נוזפים בו מייד לאחר המעשה.
מה הוא מבין? מה הוא מרגיש?
סביר להניח שפחד לעשות לידכם צרכים!
ככל הנראה הוא ילמד שלא נעים לעשות צרכים לידכם –
הוא עלול להתאפק בטיול בחוץ כדי לא לעשות לידכם ואז כשתחזרו הביתה ולא תהיו לידו הוא יפרוש הצידה וייעשה שם את הצרכים – הרחק משדה הראייה שלכם.
לא בדיוק מה שרצינו, נכון?
זכרו – תהליך גמילת גורים מצרכים בבית עשוי לקחת זמן. אל תתייאשו ואל תאבדו סבלנותכם או את שלוותכם נוכח פספוסים.
כל עוד תמשיכו בהתנהלות נכונה, טיולים בזמנים הרצויים, מעקב יומן, חיזוקים חיוביים וסבלנות – הגור שלכם ילמד ויצליח בסופו של דבר להשלים את תהליך הגמילה.
מרגישים תקועים? אל תהססו להיוועץ במאלף התנהגותי שיסייע לתהליך.
בהצלחה ואל תשכחו להנות מכל רגע עם הגור המתוק!
מירב גמליאל בושן – מאלפת ומטפלת התנהגותית לכלבים
וסופרת ילדים הכותבת בעיקר על עולמו של הכלב www.mozzi-dog.com