שינה של כלבים:
כלבים, כמו בני אדם, עוברים מחזורי שינה הכוללים שלבי REM (תנועת עיניים מהירה) ושלבים שאינם REM. במהלך שנת REM, סביר להניח שחלומות יתרחשו. התבוננות בדפוסי השינה של כלבים, מספקת תובנות לגבי מצבם הנפשי במהלך חלומות.
סימנים של חלומות אצל כלבים:
בעלי חיות מחמד מבחינים לעתים קרובות בסימנים פיזיים המעידים על כך שהכלבים שלהם חולמים.
שינה של כלב מלווה לרוב בסימנים עדינים המרמזים על התרחשותם של חלומות, ביניהם חתירה בכפות, עוויתות, כשכשושים בזנב וקולות רכים. אלו סימנים נפוצים לכך שהכלב נמצא בעיצומו של חלום.
אז על מה כלבים חולמים…?
בעוד שתקשורת ישירה עם כלבים על החלומות שלהם היא בלתי אפשרית (לצערנו!), חוקרים השתמשו בהקלטות אלקטרואנצפלוגרמה (EEG) כדי לחקור את פעילות המוח במהלך השינה.
כאמור מחקרים מצביעים על כך שכלבים חווים מחזורי שינה דומים לבני אדם ונכנסים לשנת REM, אותו השלב הקשור לחלום.
המחקרים מראים שחלומותיהם של כלבים עשויים לכלול חוויות ופעילויות מחיי היומיום שלהם, כגון ריצה, משחק, חקר הסביבה, אינטראקציה עם בני משפחה ובעלי חיים אחרים ואפילו תגובה לגירויים.
ואם תהיתם לגבי אוכל – מכיוון שאוכל הוא חלק משמעותי משגרת יומו של הכלב, סביר שהוא חולם גם עליו.
השפעת החלום על התנהגות הכלב:
חקר המורכבויות של חלומותיו של כלב חושף קשר מרתק בין עולם החלומות שלו להתנהגותו בזמן ערות. התצפיות שנעשו במהלך חלומותיו של כלב, הכוללות שחזור של פעילויות יומיומיות שלו, מציעות תובנות לגבי תהליך קוגניטיבי שיכול להשפיע עמוקות על התנהגותו כאשר הוא ער ולתרום לאילוף אפקטיבי ומוצלח.
דוגמאות להתנהגויות יומיות המובעות בחלום:
התנהגויות שובבות ושמחות:
כלבים עשויים להפגין במהלך החלומות, התנהגויות שובבות המזכירות את פעילויות היום שלהם. זה יכול לכלול משחקים של הבאה, השתוללות משמחת או אינטראקציות עם כלבים אחרים או בני אדם.
התנהגויות שנלמדו במסגרת אימון:
כלבים שעוברים שיעורי אימון ולומדים התנהגויות חדשות, עשויים לשחזר במהלך החלומות שלהם את אותן התנהגויות שנלמדו.
דינמיקה חברתית:
כלבים, בהיותם חיות חברתיות, עשויים לחלום על אינטראקציות חברתיות. זה יכול לכלול רגעים של קשר עם המשפחה האנושית שלהם, משחק עם חיות מחמד אחרות, או אפילו מפגש עם פנים או סביבות חדשות.
התנהגות חקרנית:
עבור כלבים עם נטייה סקרנית, חלומות עשויים לכלול חקר סביבתם. זה יכול להתבטא ברחרוח, חקירת ריחות חדשים, או אפילו הרפתקאות מדומות בנופים מוכרים או חדשים.
הבנת ההתנהגויות הקשורות לחלום פותחת דרך חדשה בעבודה שלנו עם הכלבים.
מה זה אומר בפועל?
הבנת הקשר העמוק בין חלומות והתנהגויות במהלך השינה תורמת לתובנות חשובות לתחומי אילוף כלבים ושינוי התנהגות. על ידי שילוב תובנות הנגזרות מעולם החלומות של הכלב, מאלפים ובני משפחה יכולים ליצור גישות אילוף מותאמות אישית, יעילות ואמפתיות, לדוגמה, התאמת תרגילים המבוססים על התנהגויות הקשורות לחלום, זיהוי והתייחסות לכל סימני חרדה או מתח שנצפו במהלך השינה, והתאמת לוחות זמנים לאימונים כדי להתיישר עם מחזורי השינה והערות הטבעיים של הכלב.
חשוב לדעת שבעוד שחלומות יכולים להיות נעימים, ישנה גם אפשרות לסיוטים אצל כלבים. כלבים שחווים טראומה או מתח עשויים להביע את הרגשות הללו בחלומותיהם. זיהוי והתייחסות לחלומות מציקים עשויים להיות חיוניים לבריאות הנפשית הכללית של הכלב.
גישות מותאמות כאלה, לא רק משפרות את הרווחה הכללית אלא גם מייעלות את האפקטיביות של האימונים, ומטפחות קשר חזק יותר בין הכלב לחבריו האנושיים.
לסיכום:
חקר חלומות הכלבים מוסיף שכבה נוספת להבנתנו את התנהגות הכלבים. בעוד שנותר לגלות הרבה, גוף המחקר ההולך וגדל מצביע על כך שכלבים, כמו בני אדם, חווים חיי חלום עשירים התורמים לרווחתם הנפשית והרגשית. התייחסות וכיבוד היבט זה של קיומו של הכלב (אל תפריעו לו באמצע החלום!) מעמיק את הקשר שלנו עם בני המשפחה הפרוותיים שלנו.
מירב גמליאל בושן – מאלפת ומטפלת התנהגותית לכלבים
וסופרת ילדים הכותבת בעיקר על עולמו של הכלב www.merav-dogs.com