הקיץ הישראלי יכול להיות עונה מהנה ביותר, אך הוא מביא עמו שלל תופעות שעלולות לסכן את הכלבים שלנו. חשוב להכיר אותן כדי שנוכל להמנע מהן ולסייע לכלב שלנו ליהנות מהעונה החמה:
מכת חום והתייבשות
שתי תופעות קטלניות אלה אינן זהות, ולא בהכרח מתרחשות בו זמנית. מכת חום מתרחשת כאשר הכלב אינו מצליח לשמור על חום גוף נורמלי. כלבים לא מזיעים, והדרך שלהם לצנן את הגוף הוא על ידי הלחתה. זוהי נשימה קצובה עם הלשון משתרבבת. מכת החום הנפוצה ביותר אצל כלבים מתרחשת כאשר משאירים כלב במכונית סגורה. לעולם אין להשאיר כלב במכונית סגורה, אפילו למספר דקות. מכת החום מתפתחת במהירות והכלב יכול למות תוך זמן קצר. אם כלב מקבל מכת חום יש לצנן אותו במים קרירים ולהחיש אותו ללא דיחוי למרפאה וטרינרית. התייבשות מתרחשת כאשר הכלב נכנס למאזן נוזלים שלילי. המקרים הנפוצים ביותר הם כלבים אשר נשארים סגורים בבית או קשורים ללא מים. אם משאירים כלב מספר שעות לבד, גם אם משאירים לו דלי מלא מים, זה לא יעזור לו אם הוא יהפוך את המים. מומלץ להשאיר כמה מקורות חלופיים, לבקש משכן שיבדוק מדי פעם אם יש לו מספיק מים או להתקין שוקת אוטומטית, מהסוג המחובר לקו המים הראשי ומתמלא מעצמו. סימנים של התייבשות כוללים אפתיה, עיניים שקועות וחוסר גמישות של העור באזור העורף (מרימים את העור ועוזבים – העור אמור לחזור מיד למצבו הקודם – אם הוא נשאר עומד, החיה מיובשת). במקרה של התייבשות יש להחיש את החיה לווטרינר לקבלת עירוי נוזלים.

טפילים חיצוניים
הקיץ הוא עונת הפרעושים והקרציות. יש סיבה טובה למגר טפילים אלה מעבר לכך שהם מגעילים ומטרידים. הפרעושים מעבירים תולעי סרט וגורמים לאלרגיות קשות בעור, והקרציות מעבירות קדחות קרצית המסכנות חיים. הגישה הנכונה לפתרון הבעיה היא לא לקנות איזו אבקה בחנות, אלא להתייעץ עם הווטרינר על תכנית המניעה הנכונה ביותר עבור חיות המחמד שלכם הכוללת התייחסות לחית המחמד וסביבתה.
נחשים
חודשי הקיץ הם גם החודשים בהם פעילים הנחשים, ובמיוחד נחש הצפע הארסי הנפוץ כל כך בארצנו. מעבר לצעדים שיש לנקוט למניעת נוכחות נחשים (ניכוש עשבים, סילוק גרוטאות, גידול חתולים…) כדאי לדעת מה לעשות במקרה הכשה. בכל מקרה של הכשה או חשד להכשה יש להביא את הכלב או החתול ללא דיחוי למרפאה וטרינרית. הסימן הבולט ביותר להכשת נחש הוא נפיחות פתאומית וכאב עז בדרך כלל באזור הפנים או בגפיים. גם אם הכלב נראה כאילו הכל בסדר, קחו אותו לרופא. השפעת הארס יכולה להיות מאוחרת עד כדי 24 שעות אחרי ההכשה. על פי רוב, התערבות רפואית במועד תציל את חיי המוכש.
תספורת
מותר ומומלץ לעשות תספורת לכלבים מכל הסוגים. יהיה להם יותר קל לווסת את חום גופם, ויהיה יותר קשה לטפילים להטריד את הכלב. אפשר לספר בשיטת "עשה זאת בעצמך" אולם אני ממליץ להיעזר בספר כלבים מיומן. בכל מקרה יש להשתמש רק במכונת תספורת ולעולם לא במספריים. אפשר לחתוך את העור בטעות די בקלות.

מזון
אל תתנו למזג האוויר לבלבל אתכם! כלבים זקוקים ליותר אוכל כשחם בחוץ, מכיוון שהם מבזבזים המון אנרגיה על צינון הגוף. זה נכון בחורף וזה בולט עוד יותר בקיץ. הרבה אנשים חושבים שזה בדיוק הפוך ושחית המחמד אוכלת פחות בקיץ. הרושם הזה מתקבל מכיוון שכלבים לא אוהבים לאכול כשחם להם, ומעדיפים לאכול בשעות החשיכה.
נסיעות לחו"ל
בקיץ כולם מטיילים, אבל זה כל כך פשוט כשיש כלב…
אם נוסעים לחו"ל אפשר לקחת גם את הכלב איתכם. במקרה זה חשוב לברר בשגרירות של מדינת היעד מהן הדרישות המיוחדות להכנסת כלב, ולפנות לווטרינר שלכם לקבלת התיעוד הנדרש. חיסון כלבת תמיד נדרש. החיסון בתוקף למשך שנה, ואם מחדשים אותו לפני הנסיעה, זה צריך להיות לפחות שבועיים לפני היציאה. אם משאירים את הכלב בארץ רצוי לשריין פנסיון טוב בעוד מועד, ולהתייעץ עם הרופא/ה לפניכן. פנסיון טוב ידרוש שהכלב או החתול יהיה מחוסן ומטופל נגד טפילים, ואם הוא לא דורש זאת מכם, מומלץ לשקול אם בחרתם בפנסיון הנכון. אפשר גם לסדר דוגיסיטר, שיטפל בכלב בזמן הנסיעה. ילדים בחופשה בדרך כלל ישמחו להרוויח קצת דמי כיס בדרך זו.
נסיעות בארץ
כיף לטייל בארץ עם הכלב, אולם יש לקחת בחשבון מספר דברים.
ראשית, לא כל מקום מרשה להכניס כלבים ולכן מומלץ לברר זאת מראש.
שנית, אם כלבכם מקיא בנסיעות אל תתייאשו, יש לכך פתרונות וכדאי שתדברו עם הווטרינר שלכם.
בנוסף, סמנו את הכלב עם תליון עליו מופיעים הפרטים שלכם כולל טלפון נייד. טיולים רבים מסתיימים במחזות קורעי לב של כלב אבוד באזור לא מוכר וילדים בוכיים.
לבסוף, תמיד תטיילו עם מחסום פה בתא הכפפות, גם אם הכלב לא נשכן. החוק מחייב שפיו של הכלב יהיה חסום, ולעתים צריך להשתמש בו (מקומות ציבוריים, תחבורה ציבורית, אנשים היסטריים…).
מקווים שתיהנו מהקיץ!