בריאות

עשר סיבות לא לתת לכלב שלך להשמין

השמנת יתר בכלבים היא כבר מזמן המגיפה החשובה ביותר הפוקדת את עולם הווטרינריה המודרנית. שיעור הכלבים השמנים בעולם המערבי הולך ועולה ועמו אנו עדים לעלייה מדאיגה במחלות הנגרמות כסיבוך של השמנת יתר.

מאת ד"ר דיויד רוזנבלט – רופא וטרינר

בשנת 2005 רופא הווטרינר ד"ר ארני וורד ייסד את האגודה למניעת השמנת יתר של חיות מחמד, אשר פועלת מאז להעלות מודעות בנושא ולהנחיל קווים מנחים בקהילת הרופאים הווטרינרים העולמית.

בסקר האחרון שהאגודה פרסמה מדווח ש-56% מהכלבים בעולם המערבי סובלים מהשמנת יתר, עלייה של 2% בהשוואה לשנה הקודמת. כמעט 20% מוגדרים כ-Obese, כלומר השמנת יתר חריפה.

חברת הביטוח Nationwide, המבטחת כ-700,000 חיות מחמד, אספה נתונים על תחלואה של חיות מחמד ומפרסמת כעת מידע על 10 המחלות הנפוצות הקשורות להשמנת יתר בכלבים:

1. דלקת פרקים

דלקות פרקים מתרחשות ממגוון סיבות, בין היתר משחיקה טבעית של המפרקים המתרחשת לאורך שנים. מוכח כי, שיעור הסובלים מדלקות פרקים, כמו גם חומרת הדלקת והכאב, עולים ככל שהמצב הגופני נוטה לעודף משקל. המפרקים פשוט לא בנויים לשאת את המשקל העודף.

2. מחלות בדרכי השתן

כלבים שמנים נוטים לסבול יותר מדלקות ואבנים בשלפוחית ובדרכי השתן. לכלבים שמנים יש נטייה גבוהה יותר לפתח אבנים מסוג אוקסלאט בדרכי השתן, תופעה המגבירה דלקות וסיבוכים. מדענים לא מבינים בדיוק את הקשר בין השמנה לאבנים אלה, אבל המספרים מדברים בעד עצמם.

3. מחלות כבד

כמו בבני אדם, הכבד לעתים קרובות מושפע מעודף שומן, ובעצמו הופך לשומני. כבד שומני לא מתפקד באותה יעילות כמו כבד בריא, וכתוצאה מכך, קיים קשר ישיר בין מחלות כבד שונות לבין השמנת יתר. במקרים רבים הנזק הכבדי הפיך עם החזרה למשקל תקין.

4. תת פעילות בלוטת התריס

בלוטת התריס ממוקמת בצוואר ותפקידה לייצר, על פי פקודה מהמוח, הורמונים אשר מווסתים את תהליכי חילוף החומרים בגוף. קיים קשר ישיר בין השמנת יתר בכלבים לבין הפרעה בפעילות הבלוטה. בתת פעילות רמת הורמוני התריס (תירואיד) יורדת, דבר המאט תהליכי חילוף חומרים וגורם, בין היתר, לקושי לווסת טמפרטורה ולהשמנת יתר. חוקרים סבורים שיש הרבה מאד כלבים שהסיבה להשמנת היתר שלהם היא תת פעילות בלוטת התריס שאינה מאובחנת.

5. קרע ברצועת הברך

dogform

רוב העומס המכאני בכלבים מרוכז בחלק האחורי של הגוף ולכן מפרקי הברכיים שנמצאים ברגליים האחוריות נאלצים לעמוד בלחץ משמעותי. לעתים קרובות עודף המשקל של הכלב יוצר עומס בו הברך לא יכול לעמוד ובסוף רצועת ברך נקרעת. זה מאד כואב ומגביל את תנועת הכלב ולכן האירוע מחייב תיקון כירורגי. קרע של רצועת ברך יכול להתרחש גם בכלב שאינו סובל מהשמנת יתר, אך הוא נפוץ יותר בכלבים שמנים.

6. מחלות בדיסקים הבין חולייתיים

בבני אדם, ההולכים על שניים, הלחץ על עמוד השדרה הוא לחץ דחיסה אנכית. אולם בכלבים, ההולכים על ארבע, הלחץ הוא לחץ גזירה אופקית. השמנת יתר יוצרת כובד אשר מושך את מרכז עמוד השדרה כלפי מטה ושוחק באופן לא אחיד את הדיסקים הממוקמים במרווחים הבין חולייתיים. מצב זה יוצר כאבים חזקים ויכול אף לגרום לשיתוק, אם קיימת מעורבות של חוט השדרה.

7. סוכרת

בכלבים מחלת הסוכרת קשורה באופן ברור להשמנת יתר ויש מצבים שהיא אפילו הפיכה, אם מפחיתים משקל בזמן. במחלה זו המערכת המטבולית של הכלב מתקשה לווסת את רמת הסוכר בדם, לאו דווקא בגלל מחסור בהורמון האינסולין (כפי שקורה בסוכרת נעורים), אלא בגלל ירידה בתגובה לאינסולין.

8. כשל כליות

לכליות יש תפקיד חיוני בסינון הדם והרחקת פסולת מהגוף דרך השתן. כשתפקוד הכליות יורד, כל מערכות הגוף מושפעות ואם התפקוד מתדרדר עוד הדבר יכול לגרום למוות. נמצא קשר בין השמנת יתר לבין הסיכוי לחלות בכשל כלייתי. הקשר ככל הנראה נגרם מהעובדה שהכליות עובדות "שעות נוספות" כדי לתת מענה לעודף המטבוליזם הנוצר מעודף משקל, ובנוסף, השמנת יתר לעתים קשורה בלחץ דם גבוה אשר מעלה את הלחץ בכליות ופוגע בתפקוד לטווח ארוך.

9. כשל לב

שריר הלב פעול ללא הפסקה להזרמת דם לכל איברי הגוף. כאשר המשקל עולה הלב צריך לעבוד קשה יותר לספק את אותה כמות דם. בכלבים לחץ זה עלול להשפיע על יכולתו של שריר הלב להתכווץ באופן יעיל ואף לגרום לדליפות של מסתמי הלב. כלבים בדרך כלל לא סובלים מהתקפי לב בגלל חסימת עורקי הלב, כמו אצל אנשים. התופעה הנפוצה יותר היא כשל בשל עומס עבודה. לעתים קרובות, הפחתת משקל משפרת את תפקוד הלב.

10. לחץ דם גבוה

מספר 10 ברשימה שלנו, לחץ דם גבוה, קשור לתפקוד הכליות והלב ונפוץ יותר אצל כלבים שמנים. המאמץ הנוסף של הלב והפגיעה בכשירותו מעלים את לחץ הדם. לחץ הדם הגבוה יכול לפגוע במערכת השתן, בראייה ובאיברים נוספים. לחץ הדם הגבוה משפיע גם על הלב, אשר משפיע על לחץ הדם ונוצר מעגל שלילי אותו ניתן לעצור לעתים קרובות על ידי הפחתת משקל.

לסיכום, בעיית השמנת היתר פוגעת גם בבני אדם וגם בכלבים. ההבדל העיקרי הוא, שלכלב אין יכולת להחליט מה, כמה ומתי לאכול וכמה פעילות גופנית לעשות. הוא לחלוטין תלוי בבעליו. כשאדם מחליט לצרף כלב למשפחתו הוא לוקח אחריות על הגידול שלו ועל בריאותו ולכן חובה עלינו לשנות את הסטטיסטיקה המחרידה ולקחת את מצבו הגופני של כלבינו בידיים. הפחתת כמות המזון, הימנעות מצ'ופרים משמינים בין הארוחות, מעבר למזון דל קלוריות, ריבוי פעילות גופנית; כל אלה יכולים לסייע במאבק בהשמנה ובמחלות הקשות המתלוות אליה.

אהבתם ? שתפו

עדיין לא מצאת את התשובה שחיפשת?

whatsapp
עדיין לא מצאת את מה שחיפשת? אנחנו זמינים עבורך לכל שאלה בווטסאפ שלנו לשליחת הודעה