תזונה

שבירת מיתוסים בתזונת חתולים

האם סיפרו לך מיתוסים על תזונת חתולים, שהייתם רוצים לבדוק? אורלי זכאי מפריכה 8 מיתוסים על תזונת חתולים, קראו כאן

אהבתם? שתפו

מאת: אורלי זכאי, מומחית להתנהגות חתולים

המיתוס: קמח עוף נחות מבשר עוף מיובש
האמת:
קמח עוף ובשר עוף מיובש הם אותו הדבר. בניגוד לדעה הרווחת, קמח עוף לא מכיל עיניים, נוצות וציפורניים.

המיתוס: מוצרי מזון המכילים מוצרי לוואי הם מוצרים מאיכות ירודה
האמת:
מוצרי לוואי הם מרכיבים סטנדרטיים בתעשיית המזון המוכן לבני אדם ולחיות. מוצר לוואי הוא פשוט תוצר נוסף של קו ייצור ואינו התוצרת העיקרית בו. לדוגמא: ויטמין E  הוא תוצר לוואי של עיבוד פולי סויה. כבדי עוף ובקר הם תוצרי לוואי כיוון שאלו איברים פנימיים של חיות המשמשות כמוצר ראשי בתעשיית המזון לבני אדם. ציר בקר הוא תוצר לוואי של בישול בקר. שומן עוף וקמח עוף הם תוצרי לוואי של תעשיית העופות. קמח דגים הוא תוצר לוואי של תעשיית הדגים.
מה מותר לתת לחתול לאכול
המיתוס: התירס הוא אמצעי ל"ניפוח" מזון והוא ריק מערך תזונתי
האמת:
התירס מספק מרכיבים חיוניים רבים כולל חלבונים, פחמימות, חומצות שומן ואנטי אוקסידנטים. מדובר במרכיב איכותי אשר תורם לחתול אנרגיה זמינה. התירס עובר בישול בלחץ גבוה אשר הופך את העמילן לזמין ואיכותי.

המיתוס: התירס מקשה על פעולת העיכול
האמת:
לרבים מגרעיני התירס נעכלות נמוכה לפני הבישול, אבל לאחר הבישול הוא הופך למרכיב בעל נעכלות גבוהה, המתעכל בקלות ובבטיחות. ערכו התזונתי נספג בקלות רבה יותר אפילו לעומת חלבון האורז, חלבון החיטה, חלבן הסורגום או חלבון השעורה.

המיתוס: התירס אחראי להתפתחות תגובות אלרגיות
האמת:
התירס אינו מרכיב נפוץ בתגובות אלרגיות בחתולים. למעשה, שכיחות התירס כאלרגן נמוכה משמעותית לעומת כמות האלרגיות הנגרמות מחלבון בקר, מוצרי חלב, חיטה, מוצרי ביצים, עוף, סויה וכבש.

המיתוס: אסור לחתולים לאכול פחמימות מעצם היותם קרניבורים
האמת:
חתולים הם  אכן קרניבורים בעלי דרישה תזונתית גבוהה לחלבון. אולם, ראוי לציין שהטרף העיקרי של חתולים בטבע הוא בעלי חיים שאוכלים עשב ועל כן בזמן הטריפה חתולים מקבלים הרבה פחמימות המצויות בתוכן מערכת העיכול של הטרף.
בחתולות מניקות  תוספות של פחמימות מהוות בסיסי לייצור לקטוז – סוכר בחלב. לחיות מחמד בשלבי גדילה ולחיות מחמד בעלות דרישות אנרגיה גבוהות מהממוצע יש לספק מזון במכיל פחות 20% פחמימות.
מה מותר לתת לחתול לאכול
המיתוס: לא כדאי שחתולים יאכלו פחמימות בגלל הסיכון לסוכרת
האמת:
על פי המידע הקיים כיום לא נמצא יחס של סיבה ותוצאה בין אכילת פחמימות מופרזת לבין התפתחות סוכרת בחתולים. מוצרים בהם רמת החלבון גבוהה, לעיתים קרובות ילוו גם ברמת זרחן גבוהה ורמת שומן גבוהה. כך ייתכן מצב בו מזון מופחת פחמימות יהיה רחוק מלהוות תזונה אידיאלית לחתול סוכרתי הסובל ממחלת רקע נוספת כגון אי ספיקת כליות, מחלה כבדית, דלקת לבלב ועוד.

המיתוס: תזונה ביתית טובה לחתול
האמת:

  • 90% מתוך הדיאטות הביתיות שנבדקו במחקרים נמצאו כלא מאוזנות תזונתית ושיקפו תזונה שאינה מלאה עבור החתול
  • בעלי חתולים עשויים להיחשף לחיידקים כמו סלמונלה או ליסטריה הגורמים בין היתר לשלשולים, באם יתנו לחתול שלהם בשר שלא בושל כיאות
  • בעלי חתולים עלולים להניח כי תזונת החתול אמורה להיות דומה לתזונת האדם, וכתוצאה מכך עלולים לטעות באיזון תזונת החתול
  • ארוחות ביתיות עשויות להכיל רמת סידן או יחס סידן לזרחן שאינן מתאימות ומסוכנות לחתול
  • ארוחות ביתיות עשויות להכיל מרכיבים מסוכנים לחתול כגון בצל, שום או שוקולד
  • יש לקחת בחשבון שמזונות המקובלים לבני אדם יכולים להיות מאד משמינים. אדם ממוצע שוקל 70-80 ק"ג וחתול ממוצע שוקל 5-8 ק"ג. זה אומר שאם ניתן לחתול 100 ג' גבינה צהובה, זה כמו לתת לבן אדם ק"ג של שלם גבינה צהובה