נכון שכלבינו האהובים הם חיות חברתיות, אך כולנו יודעים שיש לא מעט מפגשי כלבים שמתפוצצים בקול שאון ומהומה. למרבה המזל, יש ברשותנו כלים לעזור להם לבצע היכרות מוצלחת.
בכל מקרה בו אתם לא בטוחים שההיכרות תעבור בצורה טובה, או אם מדובר בכלב נוסף שמצטרף למשפחה ואתם רוצים לגרום למערכת היחסים לעבוד בצורה טובה, מומלץ להסתייע במאלף התנהגותי שיעזור לכם במפגשי ההיכרות, ידריך אתכם כיצד לקרוא ולהבין את שפת הגוף של הכלבים וייעל את הצלחת התהליך.
מה לא עושים? לא מפגישים פנים אל מול פנים כלבים הרתומים לרצועה!
הדבר הראשון שנראה לנו הגיוני לעשות הוא לתת לכלבים להיפגש ולהריח זה את זה, אבל רצוי שלא תעשו זאת! הרבה פעמים, כאשר שני כלבים מתקרבים זה לזה, העוצמה הרגשית שלהם עולה מאוד – כך שזה הזמן הנפיץ ביותר בשלב ההיכרות.
חשוב שתדעו שמעבר לכך שרצועה מתוחה מוסיפה מתח לכלב, ומתח עלול לגרום לתוקפנות, רצועה גם מגבילה את יכולתו של הכלב להתנהג באופן טבעי במהלך ההיכרות הראשונית. אם הכלב מרגיש לא בנוח אל מול כלב אחר ואין לו את האפשרות להתרחק כיוון שהרצועה כובלת אותו, האופציה החלופית שלו תהיה להגן על עצמו…בום! התפוצצות!! עם זאת, חשוב לדעת שיש גזעי כלבים מסוימים, כמו אמסטף, שצריך להשאיר רתומים לרצועה כל הזמן על מנת למנוע מהם להתעמת עם כלבים אחרים.
אז מה עושים כדי לעזור לקיום מפגש כלבים טוב וחברותי?
נפגשים במיקום ניטרלי
עדיף לתת לכלבים להכיר זה את זה בשטח ניטרלי ורצוי מאד בחוץ בשטח פתוח ורחב. הצטייידו בפאוץ' עם חטיפים טעימים, קטנים ורכים ללעיסה.
חשוב מאד שהכלבים יהיו רתומים לרצועה כדי שתוכלו לנהל את המפגש ולהתערב במידת הצורך.
יוצאים לטיול "ביחד" אבל בנפרד
רצוי ששני הכלבים ילכו יחד לטיול, אבל במרחק האחד מהשני.
שמרו על רצועה רפויה וצעדו עם הכלבים במרחק שבו הם יכולים לראות אחד את השני אך אינם מתגרים יותר מדי מנוכחותו של זה.
מתגמלים על מבט רגוע והליכה רגועה
שבחו ותגמלו את הכלבים בכל פעם שהם מסתכלים זה על זה בצורה נינוחה, הולכים יפה, מרחרחים או מגלים סימנים חברתיים. אמרו בקול שמח ומרגיע "כלב טוב!" ותנו לו חטיף טעים. חזרו על כך כמה שיותר לאורך הטיול…
שמים לב לשפת הגוף של כל כלב.
שימו לב להתנהגות הכלבים. סימנים שמשדרים הזמנה חברתית ולא תוקפנית כוללים לרוב תנועות גוף רכות, שרירי פנים רפויים, קידת משחק, זנב מכשכש במעגלים רחבים, עיניים רכות ללא קשר עין ישיר וקשה. לעומת זאת תנוחות גוף המעידות על תגובה הגנתית או זהירה, כוללות בין היתר שיער סומר, חשיפת שיניים, נהמות, הליכה קשיחה או מבט ישיר וממושך. אם אתם רואים תנוחות כאלה, גם אם הכלבים נמצאים במרחק האחד מהשני, הסיטו מיידית (אך ברוגע ועדינות) את תשומת ליבו של הכלב למשהו אחר.
ממשיכים בתנועה
כל עוד אתם יכולים, המשיכו ללכת ושמרו על תנועה, שהופכת את המפגש להרבה פחות אינטנסיבי עבור הכלבים. אם כלב אחד עושה את צרכיו, תנו לכלב השני לרחרח לאחר שסיים (רחרוח הצרכים היא פעולה חשובה וטובה של חילופי מידע בין הכלבים – מעין תקשורת לא מילולית).
מה עוד עושים? מעסים!
לאורך הטיול, עצרו מדי פעם ותנו לכלבים ליטופים ארוכים, איטיים ומעסים לאורך גופם, שיעזרו להרפיה הגופנית ולאווירה הכללית של רוגע וחיוביות.
מתקרבים אם מרגישים בטוחים
אחרי שהלכתם זמן מה והכלבים קיבלו הזדמנות לרחרח אחד את השני שוב ושוב (תוך כדי תנועה), תוכלו להמשיך את הטיול זה ליד זה – לכלבים תהיה הזדמנות לחוות מגע ישיר תוך כדי הליכה.
אם הכלבים ממשיכים להפגין סימני ידידות, מומלץ לעשות הליכה דומה ביום שלמחרת או בימים הבאים ורק בטיולים הבאים לשחרר מהרצועות ולתת לכלבים לשחק.
אל תשכחו שדרך ההליכה המשותפת והנינוחה, הענקתם לכלבים הזדמנות מושלמת להכיר זה את זה בצורה נטולת מתח. לאחר הליכה מוצלחת שכזו, רוב הסיכויים שהם יהיו רגועים ושמחים, עם או בלי משחק משותף.
בהצלחה וטיול נעים ושמח לכם ולכלביכם!
מירב גמליאל בושן – מאלפת ומטפלת התנהגותית לכלבים
וסופרת ילדים הכותבת בעיקר על עולמו של הכלב www.mozzi-books.com