אורלי זכאי | CAT GURU
יועצת התנהגות חתולים
אני מנחשת שכשאימצתם את החתול שלכם, דמיינתם בדיוק איך זה יהיה. דמיינתם שותף פרוותי ונעים, שאוהב להתכרבל ולשחק. הרבה פעמים אני רואה שמצפים מהחתול לעשות הכל בעצמו. הציפייה הזו לרב מגיעה מהתפיסה המוטעית שחתול דורש מעט מאוד התעסקות בהשוואה לכלב וכשלא מבינים מה המשמעות של גידול "טורף על" בבית מתחילות הבעיות.
כדי שיהיה לכם כיף יחד עם החתול חשוב להבין מה החלק שלכם בקשר הזה.
אז הנה 7 דברים שהחתול שלכם צריך שתעשו בשבילו כדי שיהיה מאושר:
- ההמלצה הראשונה שלי היא "חיברות" – אם יש לכם גור, זה בדיוק הזמן להתחיל לחשוף אותו לאותם דברים שהוא יתקל
בהם בהמשך החיים. תחשפו אותו לאורחים, קולות ורעשים מתוך הבית ומבחוץ. אם תעשו את זה עם המון חיזוקים חיוביים, או במילים אחרות, אוכל טעים, מעדנים לחתולים ובעדינות, תגדלו חתול חברותי, רגוע ושמח. - הדבר השני הוא מזון איכותי ומגוון – תזונה טובה ובריאה עושה הבדל גדול באיכות החיים של החתול, ומשפיעה מאוד על מצב הרוח, הרוגע והשמחה שלו. תאכילו במזון איכותי שמותאם לגיל של החתול ולצרכים שלו. בואו נזכור כל הזמן שיש לנו בבית ציד לכן חשוב לתת גם צעצוע האכלה כל יום שמאפשר לו לצוד את האוכל מתוכו, אז תכניסו פנימה בנוסף לאוכל שלו, גם חטיפים לחתולים מאוד מאוד טעימים כדי שיהיה אטרקטיבי.
- ארגז צרכים מתאים זו ההמלצה השלישית שלי – נכון שהיינו רוצים שלא לראות או לנקות את החול אף פעם, אבל חשוב שהחול יהיה נקי תמיד, שארגז הצרכים יהיה בגודל המתאים לחתול, אז זה הזמן להחליף את הארגז שקניתם כשמיצי היה גור, ומקמו אותו באזור מאוורר מאוד.
אם יש לכם יותר מחתול אחד, חשוב לארגן יותר מארגז אחד, כדי למנוע מריבות על משאבים ובעיקר כדי למנוע מצב שהחתול יעשה פיפי על השטיח או המיטה. - משחקים ופעילות – יש הרבה דרכים להעסיק חתול שנשאר לבד בבית במהלך היום. ספקו משחקים והחליפו ביניהם מדי יום כדי שלא ישתעמם, ספקו גם משחקים שעובדים על סוללה כדי שהחתול יוכל לרדוף. החתול הגיע לעולם הזה כדי לרדוף ולצוד ולא כדי לשבת בבית על הספה, לכן חשוב מאוד שתעסיקו אותו במרדפים וציד כמה שיותר במהלך היום. אין דבר טוב יותר לבנות קשר חם וקרוב מאשר משחקי ציד משותפים עם חכה או לייזר למשל. זה כל כך חשוב עבור החתול שנמצא שעות, יום אחרי יום, כל חייו סגור בתוך דירה… לא משנה בכלל מאיזה גזע החתול שלכם, כולם צריכים לפרוק אנרגיה של ציד. העשרה סביבתית משפיעה בצורה דרמטית על האושר של החתול שלכם. משחקי האכלה, מדפים גבוהים, משחקי ציד, מנהרות ועוד, יכולים להפוך חתול משועמם ומתוסכל, לחתול שמח שיאהב אתכם אפילו יותר.
- תקשורת טובה – שימו לב מה החתול מנסה להגיד לכם. הוא לא מדבר עברית והוא מנסה בכל כוחו ובכל דרך שהוא מכיר, להגיד לכם מה הוא צריך.
המינימום שצריך לעשות זה ללמוד את השפה שלו, את שפת הגוף ואת משמעות כל יללה וצליל כמו שהוא מנסה ללמוד את השפה שלנו. אגב, חתולים מבינים כ 20 מילים עברית. כמה מילים אתם מבינים בחתולית? מה החתול אומר לכם עכשיו? האם הוא אומר "תתקרבו אלי", האם "אל תגעי בי כרגע", "תפתחי לי את הדלת לגינה", "אני רוצה לאכול מה שאתה אוכל" – ככל שתבינו אותו יותר, הוא יסמוך עליכם יותר והקשר ביניכם יהיה קרוב ואוהב יותר. אחד המצבים שחשוב להבין מה החתול אומר, הוא בזמן ליטוף. שימו לב אם הוא אומר לכם בשפת הגוף שלו אם הליטוף נעים לו או שהוא מעדיף שתפסיקו עכשיו. זה הכל נמצא בזנב, באוזניים, באישונים, בכל סנטימטר בגוף שלו בעצם. אם תלטפו אותו בצורה שנעימה לו ולא תתפתו להרים אותו בכל פעם שהוא מתקרב אליכם, הוא ירצה להיות יותר ויותר קרוב אליכם. - שיוף ציפורניים – אחד החששות העיקריים הוא שהחתול ישייף ציפורניים על הרהיטים ואז מחליטים הרבה פעמים לגזור ציפורניים, כשהאמת, מה שהחתול צריך זה מתקני שיוף ציפורניים שמתאימים לו! צריך לזכור ששיוף ציפורניים אצל חתול, זה צורך ולא פריבילגיה, לא פינוק. הוא זקוק לזה מכמה סיבות, וביניהן שחרור לחץ וסימון הטריטוריה. התקינו מתקן גבוה ויציב מאוד ותניחו אותו באזור שהחתול שלכם אוהב לשייף ובכל מקרה רצוי להניח ליד חלון כדי שיוכל לטפס ולתצפת החוצה על הרחוב.
- לאט עם השינויים – תרגילו את החתול לשינויים לאט לאט בין אם זה לאוכל חדש, ארגז צרכים חדש, חתול חדש בבית או אורחים. החתול יגיב טוב יותר אם תעזרו לו ותכינו אותו. בואו ניקח לדוגמא את האורחים – הוא לא מכיר, הוא לא הזמין אותם והוא לא יודע שהם צריכים לבוא, אבל אז הוא שומע צלצול בדלת ואתם מיד קמים והולכים. הוא מגיב בצורה דומה, הוא קם והולך מהר למקום אחר, לכן אם תקבלו את האורחים בצורה שהחתול יבין שהולך להיות עכשיו כיף וטעים, הוא לא יברח לקצה השני ויהיה לו הרבה יותר קל ונעים.
תזכרו לחשוב כמו חתול.
למאמרים נוספים ולעצות מיועצת התנהגות החתולים שלנו – כנסו:
לכתבה "החתול במגפיים" לחצו כאן
לכתבה "9 סיבות שהחתול שלך לא נוגע באוכל" לחצו כאן