מחלת ה-DCM בכלבים – הגודל (של הלב) כן קובע

מאת ד"ר דיויד רוזנבלט, רופא וטרינר

לב של כלב

כל מי שאוהב כלבים יודע איזה לב ענק יש להם.

אבל, ישנה מחלה שגורמת ללב שלהם להיות גדול מדי, באופן המפריע לתפקודו התקין ועלול אף לסכן את חייו.
למחלה זו קוראים באנגלית DCM (Dilated Cardiomyopathy) או בעברית "קרדיומיופתיה מורחבת".

במחלה זו, שריר הלב של הכלב פגוע ונחלש, וחדרי הלב מתרחבים.

כתוצאה מהפגיעה, כושר ההתכווצות של הלב נחלש והוא מתקשה לספק דם לכל איברי הגוף בצורה יעילה.

דבר זה מתבטא בחולשה, עייפות, אבדן משקל, שיעול ולבסוף, ללא טיפול, לאפיסת כוחות ומוות.

 

חקירת מנהל המזון והתרופות (FDA) בארה"ב

עד היום, אף אחד לא יודע מה בדיוק גורם למחלה איומה זו,

אך ברור שיש לה קשר לגנטיקה, מכיוון שהיא נפוצה יותר בגזעי כלבים מסוימים בהשוואה לגזעים אחרים.
יחד עם זאת, בחודש יולי, 2018, מנהל המזון והתרופות בארה"ב פרסם השהתקבלו דיווחים על מקרים של DCM שלא קשורים דווקא לגזעים שבדרך כלל סובלים מהמחלה.

בעקבות הדיווחים, הם ניסו לברר אם יש גורם סביבתי או תזונתי שיכול להיות קשור למקרים אלה,

ועלה חשש שיש קשר בין צריכת מזונות עתירי תפוחי אדמה ו/או קטניות (במיוחד אפונה, אבל לא רק) לבין המחלה.

חלק מהמזונות האלה אינם מכילים דגנים, והתפתחה סביב זה תיאוריה שאולי המגמה של אכילת מזונות ללא דגנים קשורה לתופעה.

ביוני, 2019 ה-FDA פרסם עדכון ובו ציין נתונים לגבי תחלואה ושמות של מזונות ספציפיים שלא מכילים דגנים שנאכלו על ידי כלבים שסבלו מהמחלה.
פרסום זה גרם, מן הסתם, לדאגה בקרב בעלי כלבים אשר נוהגים לתת לכלביהם מזון ללא דגנים, שנחשב בדרך כלל למזון איכותי ומזין במיוחד.
חשוב לציין, שרבים בקהילת הווטרינרים והתזונאים, כולל אני, חשבו שהפרסום הזה היה חסר אחריות והתבסס על מידע חלקי מדי.

העדויות הקושרות מזון מסוים להתפתחות DCM היו חלשות מאד ולא מבוססות, אך הדאגה והבלבול גרמו לאנשים רבים לשנות את הדיאטה של הכלבים שלהם שלא לצורך.

צפירת הרגעה

מאז פרסום החשש לקשר בין תזונה ל-DCM הואץ המעקב והמחלה קיבלה תשומת לב רבה.

זוהתה גם עלייה ברורה בדיווח על המחלה, דבר שיצר תחושה שהיא נמצאת בעלייה.

ככל הנראה, העובדה שהזרקור הופנה לעבר מחלה נדירה זו העצימה את המודעות אליה.

על אף זאת, עדיין מדובר במחלה נדירה מאד, אשר פוקדת מתחת לאחוז אחד מהכלבים.

החששות גם הגבירו את המחקר לגבי המחלה ונאסף מידע רב על החולים בה ואורחות חייהם.

נבחנו המזונות ששמותיהם נקשרו לעניין ובסוף ספטמבר, 2020 אוניברסיטת קנזס בארה"ב קיימה כנס וירטואלי בנדון,

בו השתתפו מיטב המומחים בתחום, כולל חוקרים מה-FDA. בכנס הוצג מידע עדכני לגבי המחלה וקשר אפשרי לתזונה.
בעקבות הכנס, ב-3/11/20, פרסם מנהל ה-CVM (המרכז לרפואה וטרינרית) ב-FDA, ד"ר סטיבן סולומון, גילוי דעת.

ד"ר סולומון קובע, שה-FDA ממשיך לעקוב אחר המחלה ולחקור אותה, אך, להבדיל מהחששות המוקדמים,

לא נמצא קשר בין מזון ללא דגנים לבין המחלה ולא נמצא קשר בין מזון מסחרי מסוים לבין המחלה.

המחקר כרגע מתמקד סביב אותם מקרים המופיעים בגזעים שבדרך כלל לא סובלים מהמחלה ומתייגים מקרים אלה כ-"DCM לא תורשתי".

על אף שלא זוהה סוג מזון מסוים הגורם ל-DCM, לא נשלל הקשר בין הדיאטה לבין התופעה ואף תוארו מקרים בהם שינוי דיאטה סייע בהחלמה. המעקב נמשך.

השורה התחתונה

וטרינרים רבים, ואני בתוכם, מבינים את הדאגה והחשש שיש לבעלי כלבים ויודעים כמה חשובה הבחירה לגבי סוג המזון שיש לתת לכלב.

על סמך הידע הצבור עד כה, ולפי מיטב הבנתי, כל המזונות המלאים המאושרים היום בשוק,

כולל אלה שאינם מכילים דגנים, הם בטוחים לצריכה ומספקים תזונה מלאה לכלב.

כמו ד"ר סולומון, גם אני ממליץ לבעלי כלבים שדואגים להתייעץ עם הרופא/ה הווטרינר/ית שלהם

לדבר על התזונה הנכונה ביותר עבור חברם ההולך על ארבע, שיש לו לב גדול, אך נקווה שלא גדול מדי.

 

גילוי הדעת של ד"ר סטיבן סולומון, מנהל ה-CVM ב-FDA

פרסום שאלות ותשובות של ה-FDA

עמוד הכנס של אוניברסיטת קנזס

הודעת משרד החקלאות